Кандидатпрезидентите в Египет си оспорват победата, военните укрепват властта си

Кандидатпрезидентите в Египет си оспорват победата, военните укрепват властта си

Член на египетската Избирателна комисия потвърди в понеделник, че кандидатът на Мюсюлманските братя Мохамед Морси води на втория тур на президентските избори в събота и неделя в Египет, но предупреди, че не всички бюлетини са преброени, предаде Ройтерс. Морси се бореше за поста срещу бившия премиер на Хосни Мубарак - Ахмед Шафик.

Десетки привърженици на Морси се събират на централния площад на Кайро "Тахрир", за да отпразнуват победата му, предаде ИТАР-ТАСС.

Според щаба на Морси той получава 52,5 процента от гласовете на избирателите, а Шафик - 47,5 процента. Ислямистите се позовават на данни, получени от техни представители в избирателните окръзи.

Официалните резултати ще бъдат оповестени на 21 юни, в четвъртък, допълват Асошиейтед прес и Франс прес. Шафик обаче също твърди, че печели президентските избори.

Мюсюлманските братя се противопоставиха на разпускането на учредителното събрание на Египет, станало в събота по силата на решение на египетския Върховен конституционен съд, прието в четвъртък. Ислямистите подчертаха, че не признават разпускането на парламента, в който имаха мнозинство. Те отхвърлиха и временната конституция на военните и решението им от снощи да надзирават процеса за изготвяне на нова египетска конституция.

Военните вчера си предоставиха широки правомощия с документ, оповестен в 23 ч., малко след затварянето на изборните секции. Документът се нарича Допълнителна конституционна декларация. Той е изменение на Първата конституционна декларация на египетските военни, датираща от март 2011 г. Тя им даде право да управляват Египет до избирането на нов парламент и предаването на властта на цивилно правителство. Конституционната декларация от март 2011 г. е смятана за временна конституция на Египет до съставянето на нова конституция.

Допълнителната конституционна декларация де факто циментира властта на военните, посочва в. "Гардиън". Ръцете на бъдещия президент на Египет се оказват по този начин вързани, независимо от коя партия се окаже той, допълва вестникът.

Новият президент  - Морси или Шафик - ще има ролята на подчинен, а не на лидер, посочва в. "Вашингтон пост". Затвърдената в Допълнителната конституционната декларация власт на генералите последва месеците, в които те обещаваха да отстъпят правомощията си на цивилно правителство до края на юни. Сега според активисти и политически анализатори генералите поставят началото на военна диктатура, посочва вестникът.

В Допълнителната конституционната декларация военните дадоха повече власт на въоръжените сили да контролират собствения си бюджет, както и по-широки правомощия на военните в управлението. В тези правомощия се включва и правото на вето срещу евентуално президентско решение за обявяване на война, посочва в. "Файненшъл таймс".

Съгласно Допълнителната конституционна декларация военните ще имат право да създадат нов орган, който да изготви нова конституция - комисия, представляваща всички сегменти на обществото. Декларацията дава на Висшия военен съвет, но и на президента, премиера и на началника на Върховния съд право да налагат вето върху текстове от бъдещата конституция, допълва вестникът. Новата конституция ще бъде одобрена на референдум. Комисията ще трябва да я напише в срок от три месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят