Кандидатстването по директните плащания става електронно от Кампания 2020

Сн. Архив

За Кампания 2020 кандидатстването по основните схеми и мерки от директните плащания ще става електронно. Това съобщи изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Васил Грудев по време на деветия национален семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

В момента ДФЗ усилено работи в посока дигитализация на процесите, които администрира.

"Тази цел, която съм си поставил ще стане факт в обозримо бъдеще - в следващите няколко месеца. Тя е в синхрон с приоритетите на българското правителство и в отговор на желанието на ЕС за цифровизация на селското стопанство за модернизация, прецизност и по-висока конкурентност на отрасъла", каза Васил Грудев.

По думите му изпълнението на тази задача ще доведе до намаляване на административната тежест, ще облекчи работата и задълженията на всички бенефициенти.

Постигането на част от набелязаните цели включва и разширяване на възможностите на Системата за електронни услуги (СЕУ), създадена от Държавен фонд "Земеделие".

В момента в разработената индивидуална за всеки кандидат среда могат да се визуализират електронни документи, уведомления и географски данни.

В публичната част на СЕУ са налични регистри и справки, нормативни документи, калкулатори, както и специализирана географска карта, каза Васил Грудев.

"Предвиждаме и обучение за работа в СЕУ за всички заинтересовани страни, с цел запознаване с процесите по очертаване на парцелите и зареждане на данните", заяви още той.

По време на семинара на зърнопроизводителите, ръководителят на звено ИСАК Николай Кожухаров представи функционалностите, разработени в СЕУ. Той призова кандидатите по директните плащания не само да се регистрират в нея, но и като нейни ползватели да задават своите въпроси и отправят предложения в платформата.

Споделяне

Още от Бизнес