Кандидатурата на Екатерина Михайлова за КС получи гражданска подкрепа

Депутатът от ДСБ Екатерина Михайлова е зам.-председател на Народното събрание.

Неправителствената организация Център за изследване на демокрацията (ЦИД) и Нов български университет (НБУ) са подкрепили кандидатурата на Екатерина Михайлова (ДСБ) за съдия в Конституционния съд (КС). Позициите на НБУ и ЦИД са публикувани в тематичната рубрика на сайта на Народното събрание. Все още няма публикувани писма в подкрепа на другите трима кандидати Анастас Анастасов (ГЕРБ), съдията от ВАС Венета Марковска (издигната от независими депутати принадлежащи към ГЕРБ) и съдията от ВКС Татяна Върбанова (издигната от БСП).

От Центъра за изследване на демокрацията припомнят, че Екатерина Михайлова е участвала в множество инициативи  за демократично и некорумпирано управление, за изграждане  на правовата държавност и гарантиране  правата  на  човека. 

"Г-жа Михайлова като политик и юрист е ангажирана с проблемите на изграждането и ефикасното функциониране на институциите в България  от началото на демократичния преход в страната. Позициите, които тя отстоява в парламента като дългогодишен народен представител я поставят сред изявените  защитници на конституционализма и на върховенството на закона, демократичните  реформи и общочовешките ценности", се казва в позицията на ЦИД.

Оттам отбелязват, че като "изявен юрист и парламентарист" Екатерина Михайлова е подкрепяла редица инициативи на гражданския сектор за създаване на институцията омбудсман, а и е допринесла за информираността на депутатите за функциите на омбудсмана.

"Особено ценна беше нейната  подкрепа и за законодателните  промени, с които бе  предоставено право на омбудсмана да сезира Конституционния съд като  допълнителна гаранция за гарантиране върховенството на конституцията и правата на човека", се казва в писмото на ЦИД.

От ръководството на НБУ заявяват, че подкрепят кандидатурата на Михайлова в качеството ѝ на преподавател в университета, а не на политик. През 2004 и 2005 година Екатерина Михайлова води редовен курс "Парламентаризъм и правова държава в България". Тогава тя издава и книга със същото заглавие, която е преиздавана заради големия интерес, напомнят от НБУ.

"Проф. Михайлова със своите изследвания е продължител на научните идеи и търсения на големите автори от българската правна школа като проф. Баламезов, проф. Киров, проф.Гиргинов. Ръководството на НБУ е дълбоко убедено, че вие (депутатите) ще направите много добър избор, ако гласувате доверие на проф. Екатерина Мийхайлова за конституционен съдия", завършва писмото на университета.

Подкрепата на гражданските организации обаче не означава много за управляващите от ГЕРБ, ако се съди по приключилия наскоро избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). Така например Надя Пеловска Дилкова бе подкрепена от множество неправителствени организации, представи се отлично на изслушването, но въпреки това не бе избрана за член на ВСС.

Споделяне

Още по темата

Още от България