Кандидатурата на Папандреу раздвижи политическите духове в Гърция

Гръцкият външен министър Георгиос Папандреу обяви днес кандидатурата си да ръководи социалистическата партия на предстоящите парламентарни избори през март.

Кандидатурата беше очаквана, след като премиерът Костас Симитис обяви в сряда решението си да се оттегли от лидерския пост на Общогръцкото социалистическо движение ПАСОК.

Очаква се 51-годишният Папандреу да няма конкуренти за лидерския пост на 8 февруари, когато ще се избира новият председател.

Симитис остава премиер на страната до изборите на 7 март.

Напоследък ПАСОК изостава по популярност зад опозиционната консервативна партия Нова демокрация, водена от Костас Караманлис, чийто чичо Константин Караманлис, беше министър-председател през 1970-те години, предаде Би Би Си.

Но Папандреу, чийто баща Андрес и дядо му Георгиос също бяха министър - председатели на Гърция, е популярна фигура в страната.

Лидерът ще се избира пряко от всички партийни членове

Като "авангардно събитие без прецедент", изразяващо новото начало в партията, оцени Папандреу предложението на Изпълнителното бюро на ПАСОК за избор на партиен лидер чрез пряко гласуване от членската маса, съобщават вестник Нафтемборики и гръцкият информационен сайт Ин нюз.

Секретарят на ПАСОК Михалис Хрисохоидис предложи свикване на извънреден конгрес на 6 февруари с дневен ред правителствената програма и промени в партийния устав, които да позволяват избор на лидера от цялата членска маса на ПАСОК. Изборът на нов лидер на партията е насрочен за 8 февруари.

"Занимаваме се с политика не за себе си, а за мнозина.Упражняваме политика не за да се възползваме от настоящето, а за да изграждаме бъдещето", изтъкна Хрисохоидис.

Георгиос Папандреу отправи призив към младото поколение, което се дистанцира от политиката, към жителите на селските райони и към жените да участват в изграждането на новата, съвременна и отворена към обществото партия, каквато ще стане ПАСОК.

Папандреу предизвести бъдещи срещи за диалог с гръцкото общество. "Ще започнем диалог, така че нашата програма да бъде жизнеспособно програма на самото гръцко общество", изтъкна бъдещият партиен лидер, цитиран от Ин нюз.

Депутати и министри подкрепиха Папандреу

Депутати и министри изразиха непосредствената си подкрепа за кандидатурата на Папандреу, оценявайки високо решението на досегашния партиен лидер - премиера Костас Симитис.

Заставам редом с Папандреу в това голямо начинание, заяви министърът на културата Евангелос Венизелос. Той оцени "благородството" на Симитис и направената от него "значима стъпка в посока на една отворена към обществото партия".

За обновяването на ПАСОК се обявиха в изказванията си още няколко министри.

Според гръцката преса Симитис е изиграл най-силния си коз, подкрепяйки Папандреу за свой наследник. Според други това е "отговорен акт", който ще подобри шансовете на ПАСОК на изборите.

67-годишният Симитъс пое партията през 1996 г. малко преди смъртта на Андреас Папандреу, основател на ПАСОК.

Френският вестник Монд окачествява премиера и досегашен водач на социалистите като европейски реформатор.

Агенция Франс прес отбелязва, че за разлика от изключително харизматичния си баща, сегашният външен министър Георгиос Папандреу е привърженик на добрите отношения със САЩ, заставайки едновременно с това зад европейската перспектива на Гърция.

Асошиейтед прес не изключва възможността сегашният първи гръцки дипломат Георгиос Папандреу да измъкне победата на изборите от партията Нова демокрация, която в настоящия момент води в класацията в социологическите анкети.

Цели седем процента делят консервативната опозиция в Гърция от партията ПАСОК, отбелязва Ройтерс и допълва, че гърците не крият недоволството си от политиката на Симитис в областта на икономиката.

Файненшъл таймс посочва, че Симитис отново е поднесъл изненада на опозицията, обявявайки предсрочен вот, и прогнозира, че като бъдещ лидер Георгиос Папандреу вероятно ще се опита да промени в своя полза изоставането на ПАСОК от Нова демокрация.

Гардиън оценява Папандреу като най-популярния политик, завладял гърците със своята откритост, новаторство и ефикасност. На международната политическа сцена Папандреу се изяви с приноса си за сближаването с Турция и за повишаване имиджа на Гърция на Балканите, пише още Гардиън.

Гръцкият премиер се оттегля и обявява предсрочни избори, отбелязва в заглавие Дейли телеграф и допълва, че поемането и на премиерския пост от Георгиос Папандреу ще означава продължаване на династията, доминирала на гръцката политическа сцена от 60 години насам.

Още от Балкани