Кандидатурата ни за седалище на ЕМА беше представена пред посланици

Кандидатурата ни за седалище на ЕМА беше представена пред посланици

Кандидатурата на страната ни за седалище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) беше представена в четвъртък пред посланиците от Европейския съюз, акредитирани у нас.

Преимуществата на София пред останалите 18 европейски града, с които се конкурираме, бяха представени от вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, кмета на София Йорданка Фандъкова и зам.-министъра на здравеопазването Лидия Нейчева.

“Знам, че конкуренцията е голяма и голяма част от вас представяте кандидатурите на други градове за новия дом на ЕМА. Разчитаме на вас, като хора, които живеете тук и сте се убедили колко гостоприемна и колко добро място за живеене е нашата столица, все пак при анализ да подкрепите и кандидатурата на България“, обърна се Захариева към посланиците.

Регламентът за избора на седалище предвижда, че трябва да се получи подкрепа от поне 14 държави членки, като всяка държава гласува с 3, 2 и 1 точка за предпочитаните кандидатури.

“София отговаря на абсолютно всички критерии поставени от ЕК за новия дом на ЕМА като достъпност, като възможност за работа на членовете на семействата, възможност за образование, иноватитва среда. Избраното за сграда на ЕМА място - София тех парк е първата в Централна и източна Европа среда за високи технологии и наука. Това ще е мотивиращо място за хората, които работят в агенцията“, заяви Захариева.

Тя изтъкна и това, че страната ни е сред четирите държави без европейска агенция на територията си.

Зам.-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева заяви, че преместването на ЕМА в Софгия ще е икономически най-изгодно по много показатели. Тя даде за пример, че София предлага най-евтиния транспорт спрямо други европейски градове. Като плюс тя посочи безплатния достъп до общински и държавни учебни заведения, работещите до късно и в почивните дни магазини.

“Новата централа ще задоволи напълно необходимостта от комфортни условия за работа на всички служители. Тя ще има много добра локация, на 10 минути от летището и центъра на града. Предлагаме и мерки за разширяване на сградата, ако това е необходимо“, посочи Нейчева.

Тя съобщи, че в София са концентрирани 250 представителствата на фармацевтичната индустрия и имаме добре развита генерична индустрия с 49 такива предприятия.

“Вие живеете тук вече няколко години и надявам се, че ще се съгласите с мен, че София става все по-привлекателно място за живеене и работа. Това го показват и класациите. София спечели титлата “Бизнес и дигитален град на България. София е сред 30-те най-бързо развиващи се в света и първа сред европейските столици по нарастване на БВП на глава от населението през последните 10 години. София привлича 54% от инвестициите в страната, рейтинговите агенции дават положителна перспектива за развитието на града“, коментира от своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя посочи, че Столична община си е поставила за цел София да се развива като зелен и иновативен град.

На посланиците бяха представени любителски клип, в който актьори разказват впечатленията си от България, както и официалния клип за кандидатурата ни за седалище на ЕМА.

Споделяне

Още от България