Кънев: България е малка в ЕС заради политическия капацитет на Борисов

Кънев: България е малка в ЕС заради политическия капацитет на Борисов

България е малка в Европейския съюз (ЕС), защото е точно толкова голяма, колкото е голям политическият капацитет на премиера Бойко Борисов. Това каза водачът на листата на "Демократична България" (ДСБ, "Да, България", "Зелено движение") по време на откриването на предизборната кампания на коалицията за евроизборите на 26 май.

По думите му половината европейски държави нямаше да са мирни, ако не бяха в ЕС. "Испания няма да бъде същата, ако напусне ЕС. Великобритания още не е напуснала ЕС, а в Ирландия насилието се събуди. Всички държави, които не са в съюза, са със спящи конфликти", каза той. 

Важно било и да се работи за обща европейска политика за правосъдие, за да се "върне усещането за правосъдие и ще покаже, че има кой да накаже цветановците".

По думите на втория в листата -Стефан Тафров (Да, България), Европейския съюз (ЕС) е изгубил доверието си в България и това може да се промени, ако се казва истината и за корупцията в страната, и за желанието на хората за промяна. 

"Казаха ми, че 13 е любимото число на Бойко Борисов. Значи съдбата обича нас, а не него. Време е да си отива", каза лидерът на ДСБ Атанас Атанасов, според когото "Демократична България" е четвърта политическа сила и е изправена пред първото си сериозно политическо изпитание. След това отново заговори за ГЕРБ: "Искат Европа да ги чуе . Тя не само ги чува, но и ги вижда. Гледа ги и затова имаме мониторинг, не сме в НАТО и еврозоната. Трябва да изметем тези от властта".

Според председателят на "Да, България" Христо Иванов в момента България е заложник на двете БКП–та - "това на Корнелия Нинова и това на Бойко Борисов". "Както на управленията на Държавна сигурност, едното което се кичи с "патриоти" – ВМРО и другото, което е в "Сараите "и се кичи като "либерали". "За да има на близките парламентарни избори за кого да гласувате ви трябва алтернатива. Ние сме едни от вас", каза той и добави: "Свободата е това, което трябва да си върнем".

Съпредседателят на "Зелено движение" Борислав Сандов подчерта, че "както в Европа, така и в България здравият разум ще надделее" на евроизборите. 

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още от Евроизбори 2019