Кънев: Господството на ГЕРБ е към своя край заради разрив Борисов - Цветанов

РБ не може да се яви на още един избори в този си вид

Кънев: Господството на ГЕРБ е към своя край заради разрив Борисов - Цветанов

Господството на ГЕРБ и на лидера му Бойко Борисов в българската политика вървят към своя край, прогнозира лидерът на ДСБ Радан Кънев, според когото партия ГЕРБ "вече е дълбоко разделена" заради задълбочаващ се според него конфликт между лидера Борисов и втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов. Това обяви председателят на ДСБ Радан Кънев на среща с българи в Брюксел организирана от евродепутата Светослав Малинов, съобщи в сряда "Клуб Z".

 

"Партията и ерата на Бойко Борисов вървят към своя край", каза Кънев. Според него жертва на този конфликт стават автентично реформаторските сили в ГЕРБ, представени от вицепремиера Румяна Бъчварова. Като пример Кънев посочи вътрешната съпротива срещу предлаганите от нея законопроекти и осакатяващите промени в тях.

"Аз съм убеден, че дуетът там е на доизживяване", каза Кънев за Борисов и Цветанов."Цветанов без Борисов е политическа нула. Борисов без Цветанов губи половината партия", каза още лидерът на ДСБ.

Той за пореден път обясни, че компромисите, които са предлагали на ДСБ останалите управляващи партии в правосъдните реформи са били неприемливо големи и затова формацията му е оттеглила подкрепата си за управлението.

В страната се шири политическа корупция, каза Радан Кънев и поради тази причина преговорите между партиите са се изродили в "сговаряне" тези реформи да бъдат изпразнени от най-важното си съдържание. Според Кънев политиката у нас се използва като средство за натрупване на богатства и за осигуряване на прехрана на клиентелата. Той призова за реформи на администрацията и съдебната система по румънски модел.

По думите на Кънев ДСБ не смята да търси нови коалиции, а да консолидира недоволните от статуквото в нова сила, която да смени поколенията в политиката у нас и да донесе промяна, която мнозинството от недоволните българи желаят.

"ДСБ не смята да търси повече коалиции, а да започне работа сред избирателите, за да убеди достатъчно голяма част от тях, че промяната, от която България се нуждае, е невъзможна", каза Кънев. По-нататъшни компромиси с играчи като Георги Първанов или Ахмед Доган според него са "отказ от промяна". Енергия за нея България би имала още не повече от 15 години поради прогресивно застаряващото население и емиграцията на младите и квалифицирани българи, които могат да са социалната база за нужните реформи, посочи Кънев.

ДСБ е готова да продължи сътрудничеството си със сегашните членове на Реформаторския блок, но Блокът повече няма да се яви на избори в досегашния формат, прогнозира Кънев. Той изрази разочарование от ръководството на "България на гражданите" в лицето на Меглена Кунева и на Даниел Вълчев, но заяви, че с по-голямата част от хората в тази партия ДСБ може да продължи да работи. Подобно, Кънев коментира, че евентуален разлом в ГЕРБ не означава непременно тази партия да изчезне, а да се реформира.

Коментирайки опита на шоумена Слави Трифонов да влезе в политиката със своята инициатива за референдум, Кънев каза: "Ако някой влиза в политиката, трябва да бъде подтикван да го направи докрай и да се раздели с перверзната (двойна) роля на шоумен и на политик".

Кънев се съгласи с тезата на Борисов, че ако иска да бъде политик, Трифонов не може да продължава да се възползва от трите часа телевизионно време всеки ден, които има сега.

Той предрече успех на Трифонов, позовавайки се на продължаващия апетит за антисистемен популизъм сред българската публика. "Това ще се случи и ще е неприятно успешно не като (Николай) Бареков, а в по-голям мащаб", каза Кънев.

Според него предсрочни парламентарни избори са възможни още догодина. ДСБ ще изчака евентуалното вето на президента Росен Плевнелиев върху новоприетия избирателен закон. Кънев не изключи, ако ветото не мине през парламента, ДСБ да го атакува пред Конституционния съд заедно с ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България