Кънев и Местан намериха обща тема: Кой спечели поръчката за магистрала "Хемус"

Отцепниците от ДПС няма да участват в новия десен проект на ДСБ

Кънев и Местан намериха обща тема: Кой спечели поръчката за магистрала "Хемус"

Бившият лидер на ДПС Лютви Местан и лидерът на ДСБ Радан Кънев проведоха в парламента среща на четири очи, след която потвърдиха, че общ политически проект между тях не може да има и тема на дискусията им била "политическата зима". Станало е дума за магистрала "Хемус". Преди месец стана ясно, че строежът на 60-километров участък от магистралата ще струва рекордните 1 млрд.лв. с ДДС и за негови изпълнители са избрани консорцум на "ПСТ груп", свързвана с Делян Пеевски и Първа инвестиционна банка, и "Джи Пи груп", близка до генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев.

Официалните коментари на Кънев и Местан след 30-минутната среща бяха крайно лаконични и двусмислени.

"Съвършено нормално е с г-н Кънев да говорим само през лятото, но и през зимата, а тя тепърва настъпва. Говорихме за политическа зима, за ветровете, които веят през тази политическа зима, които променят и някои политически реалности и нищо повече от това не бих могъл да ви кажа. Споделих как ще се позиционира групата независими народни представители около мен. Много ясна опозиция на това управление, чийто формат става все по-неясен", заяви Лютви Местан.

Той категорично отрече вероятността да се присъедини към новия десен политически проект на ДСБ, който Радан Кънев анонсира след като депутатите от партията му и тези от гражданската квота оттеглиха подкрепата си за управлението. Това се случи през декември заради бламирането съдебна реформа, случило се с гласовете на ГЕРБ и ДПС, което тогава все още бе предвождано от Лютви Местан. Така бе "опраскан" "историческия компромис", който Радан Кънев договори миналия юли с Местан.

"Ние се определихме като либерали и нашето място е в политическия център. Невъзможно е да ни пришивате към каквито и да е десни проекти. Между нас има различия, трудно преодолими, и те си остават, но ако има поле за диалог по национално значими теми, ние ще бъдем отворени за такъв диалог с целия политически спектър, в това число и дясно", каза още Местан, който по Коледа бе "ритуално екзекутиран" от почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Заедно с него групата на ДПС напуснаха петима депутати от ДПС, които вече са независими.

От думите на Радан Кънев също не стана ясно за какво точно са си говорили на срещата, но и той заяви, че няма вероятност да бъдат в общ политически проект с Местан и хората около него: "Няма да намерите обединени усилия между мен и господин Местан. Нас ни разделят твърде много неща, включително има и една голяма поколенческа пропаст помежду ни".

"Поговорихме за автомагистрала "Хемус", защото смятаме, че това е приоритетен обект за България. Тук мненията ни съвпадат, за разлика от повечето други въпроси, по които не съвпадат", коментира още Кънев.

Той разясни, че е поставил въпроса, защото смятал, че доскорошният лидер на ДПС има доста повече информация от него по темата. Кънев замълча на въпрос дали индиректно казва, че срещата му с Местан е била посветена на Делян Пеевски.

След като бе показно изключен от всички постове в ДПС, в началото на януари Местан даде пресконференция, на която заяви как се опитвал да спаси Движението от образа му на проруска олигархична партия и не отрече, че влиянието на Пеевски в държавното управление е "значително".

Местан обаче най-вероятно ще се придържа към досегашната си по-предпазлива публична критика към ДПС, но пък евентуалната споделена с Радан Кънев информация за конкретни схеми, чрез които фирми на Пеевски печелят обществени поръчки, може да се окаже полезна на Кънев в новата му опозиционна роля.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?