Кънев: Обща кандидат-президентска двойка между РБ и ГЕРБ е нереалистична

Ген. Радев заслужава да му нарежат лампазите пред строя, смята лидерът на ДСБ

Кънев: Обща кандидат-президентска двойка между РБ и ГЕРБ е нереалистична

ГЕРБ и Реформаторският блок да имат обща кандидат-президентска двойка за вота на 6 ноември  е абсолютно нереалистично. Това каза в понеделник лидерът на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на РБ Радан Кънев в пред Нова телевизия. 

Той припомни, че в сравнение с останалите партии от дясната коалиция първоначално позицията на ДСБ е била най-мека - за обща дясна номинация, но на независим кандидат с гражданска енергия, а не просто подкрепа на партиен кандидат на ГЕРБ от страна на Реформаторите на всяка цена. 

"Общ независим кандидат за президент между ГЕРБ и РБ беше възможен", каза Кънев, натърствайки на "беше" заради позициите на партията на Бойко Борисов - "Не може да обявяваш слоган, да не си казваш кандидата, но да казваш "Да работим заедно“, каза още той. 

По думите му управляващите се държат "малоумно", тъй като в момента имат обявен слоган за президентския вот, който е мажоритарен вот, но нямат обявен претендент за поста.

Кънев обясни, че държавният глава не е кмет, както явно си представяли в ГЕРБ, той "не прави чешмички, шадраванчета и шосета, а налага вето над закони".

"Всеки ден се приемат лобистки и калпави закони", обясни Кънев и добави по отношение на предстоящия вот: "Гражданите търсят и очакват коректив, а не слугинаж на властта. Трябва президент, който може да казва "не"" 

На въпрос дали партиите в РБ ще успеят да се разберат за общ кандидат все пак, Кънев обясни, че от миналата седмица насам е по-скоро оптимист, но "не си късам ризата по темата". Лидерът на ДСБ припозна трима от петимата претенденти като равностойни -  тези на Трайчо Трайков, Гроздан Караджов и проф. Велислав Минеков. 

Кънев коментира и издигнатия от БСП и АБВ кандидат за президент ген. Румен Радев. Според него ексглавнокомандващият на Военно въздушните сили заслужава да му нарежат лампазите пред строя, защото използва времето си в армията, за да я саботира и да гради лична политическа кариера.

Кънев коментира, че въпреки, че Радев изтъква, че е евроатлантик, не би могъл да получи голяма подкрепа на изборите, но има други качества - харесва се на Георги Първанов, а руският вестник "Правда" публикува статиите му.

Споделяне

Още по темата

Още от България