Кантора получила близо половин милион за написване "за 6 дни" на поземлен кодекс

Земеделското министерство дава две поръчки с "Георгиев, Тодоров и Ко" на прокуратурата

Христо Бозуков

Две скандални обществени поръчки за правен анализ на поземлените отношения и изработването на кодекс за тях за общо около 1 млн. лв. са предадени на прокуратурата. Това съобщи служебният министър на земеделието Христо Бозуков при отчета на завареното във ведомството му.

Поръчките са обявени от предшественика му Десислава Танева. Изпълнител и на двете е адвокатското дружество "Георгиев, Тодоров и Ко" с управляващ партньор Иван Тодоров, показва справка в регистъра на обществените поръчки.

Според Бозуков смущаващото е как само за шест дни може да се напише Кодекс за поземлените отношения.

Земеделският министър смята, че изобщо не е трябвало да се пускат такива поръчки, защото има Институт за аграрна икономика и Институт по почвознание "Пушкаров", които могат да се справят с тази задача.

Първата поръчка - за изготвянето на правен анализ на поземлените отношения, е изпълнена в края на юли 2016 г. и по нея са изплатени 462 хил. лв. с ДДС, показва регистърът на обществените поръчки.

Правната кантора е направила анализ на режима на земеползване с акцент върху вида и статута на земеделските земи у нас, поземлените отношения в исторически план, сравнителен анализ с поне три държави от ЕС, видовете сделки, наем и аренда, промяна на предназначението и промяна на начина на трайно ползване на земеделските земи, администриране на поземлените отношения.

Втората поръчка е за изготвяне на проект на нормативен акт с работно заглавие "Кодекс за поземлените отношения". Договорът за нейното изпълнение е подписан на 9 ноември 2016 г., а срокът му за изпълнение е 15 ноември 2016 г., е посочено в публикувания документ в профила на купувача.

Сключването на договора с "Георгиев, Тодоров и Ко" се е забавило заради обжалването на обществената поръчка.

Според Бозуков няма как за шест дни да бъде написан документа и към днешна дата поръчката все още не е изпълнена. На правната кантора е преведен само аванс от 20% от сумата по договор, която е 462 хил. лв., каза Бозуков.

Идеята му е да се влезе в преговори с компанията и в написването на кодекса да участват учени от двата института.

Mediapool потърси Иван Тодоров за коментар, но на посочените на кантората телефони не беше открит.

Споделяне

Още от Бизнес

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?