Кънтри група триумфира на наградите “Грами”

Кънтри група триумфира на наградите “Грами”

Кънтри триото “The Dixie Chicks” направиха триумфално завръщане на церемонията по раздаването на наградите “Грами”, след като спечелиха пет “грамофончета”, съобщи ББС.

Групата бе наградена пет години, след като тяхно изявление предизвика шок сред много от феновете на кънтрито. Тогава дамското музикално трио заяви, че е “засрамено” от президента Джордж Буш и войната в Ирак.

Сега техните награди включват призове за най-добра песен, запис и албум. Четири “Грами” прибраха “Red Hot Chili Peppers”, a Мери Джей Блайдж спечели три.

Овации по време на откриването на церемонията в Лос Анджелис обраха от събралите се за втори път на живо след своя разпад през 1984 г. музиканти от групата “The Police”.

Вечерта обаче не беше толкова добра за техния сънародник от Острова Джеймс Блънт, който не взе нито един “грамофон”, въпреки че бе номиниран в пет категории.

Победата на “The Dixie Chicks” в трите най-престижни категории представлява своеобразна реабилитация за триото, чиято музика бе изхвърлена от голяма част от радиостанциите в САЩ след направените противоречиви коментари.

По време на концерт в Лондон през 2003 година в навечерието на войната в Ирак от сцената певицата Натали Мейнс заяви, че тя е засрамена от това, че Буш е от нейния роден щат Тексас.

Наградите “Грами” са може би най-престижните в световния музикален календар. Те се раздават в 108 категории, които варират от джаз през госпъл до полка.

В центъра на вниманието на 49-ата церемония по връчването на наградите "Грами" бе “The Police”.

“Ние пак сме тук", извика Стинг, преди изпълнението на джаз-версията на песента “Роксана", която е техен хит от далечната 1979 година. Очаква се в понеделник групата да съобщи, че ще се събере за турне по случай 30-ата годишнина от създаването си.

Споделяне

Още от Свят