Канцлерът Курц обяви приоритетите на австрийското председателство на ЕС

Себастиан Курц

Шестмесечното австрийско председателство на Европейския съюз ще се фокусира върху трудния миграционен въпрос, а също така и върху икономическата сигурност и по-добрите взаимоотношения със съседите, предаде ДПА, цитирайки изказване от днес на канцлера Себастиан Курц пред евродепутати.


Мотото на австрийското председателство, което започна в неделя, е "Европа, която защитава", обяви Курц на пленарно заседание на Европейския парламент във френския град Страсбург.


Той е сред онези лидери на ЕС, които целят да решат миграционните проблеми чрез укрепването на външните граници на блока, твърдейки, че вътрешните спорове относно отговорността за новопристигналите впоследствие ще затихнат, отбелязва ДПА.


"По-засилен фокус върху охраната на външните граници е необходим като основа на Европа без вътрешни граници", каза Курц, призовавайки за "промяна в парадигмата" на миграционния дебат.


Пример за това е спорът вътре в Германия, добави Курц. Той говори броени часове, след като германският канцлер Ангела Меркел се справи с бунта в консервативните ѝ редици, давайки съгласието си за депортирането на мигранти от германско-австрийската граница към държавите членки на ЕС, където са били регистрирани.


Вторият приоритет на Австрия е осигуряването на конкурентноспособността на Европа, заяви Курц, подчертавайки, че икономическото ѝ богатство и начинът ѝ на живот зависят от възможността ѝ да не изостава от други части на света в технологически аспект.


Канцлерът обяви още, че австрийското председателство ще обърне внимание на взаимоотношенията със съседите на ЕС. Той подчерта, че страните от Западните Балкани са си спечелили правото да се присъединят към блока и призова за повече диалог с Русия.


"Мирът на нашия континент ще бъде единствено възможен в дългосрочен план с, а не срещу Русия“, отбеляза Курц.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа