Капацитетът за настаняване на бежанци е изчерпан, но правителството още няма реакция

Сирийски бежанци

Външният министър Кристиан Вигенин съобщи във вторник, че капацитетът на България да настанява бежанци вече е изчерпан и трябва да "потърсим нови възможности, може би строителство и подготовка на нов такъв център, защото това са международни изисквания, които имаме като държава".

Според Вигенин строителството на нов център за настаняване на бежанци с капацитет от 500-700 души ще реши проблема. За нов център наскоро призова и вицепрезидентът Маргарита Попова, но въпреки анализите през последните две години за очакван ръст на бежанците в България, правителството до момента не е представило конкретни планове за създаване на допълнителни условия за приемането им.

 

Въпреки двойният ръст на бежанците в България през първата половина на годината външният министър Кристиан Вигенин обяви във вторник, че няма "бежанска вълна", но отбеляза, че потокът е засилен.

 

Според официални данни за първите шест месеца бежанците, потърсили закрила, са били 1880, а за цялата 2012 г.,техният брой е бил 1380. В момента страната разполага с три центъра за настаняване на бежанци - в София, в село Баня, Новозагорско, и в Пъстрогор.

 

"От информацията, която ми беше предоставена, и срещите, които имах с представители на Върховния комисариат на бежанците на ООН, нашият капацитет всъщност е изчерпан вече. Условията не отговарят на изискванията вече, тъй като са пренаселени", каза Вигенин пред БНТ.

 

Той посочи, че освен строителството на нов център трябва да се предприемат и други мерки – например, процедурите по преглед и решения по исканията за убежище да бъдат решавани по-бързо.

 

"Но при всички случаи, каквото и да правим, наистина такъв нов център ни е необходим", каза Вигенин.

 

Още в края на миналата година президентът Росен Плевнелиев предупреди, че има опасност България да бъде залята от сирийски бежанци, а вътрешното ведомство отчита от месеци повишен миграционен натиск, особено по границата на България с Турция.

 

Вигенин коментира още, че не очаква ситуацията в Египет "да роди бежанска вълна, която да стигне до България, но истината е, че рискове има по принцип".

 

"Ако това положение продължи, възможно е част от египетските граждани да потърсят спасение някъде другаде. Не го пожелавам, надявам се това да не стане, но риск винаги има", отбеляза Вигенин.

Още по темата
Още от България