"Капиталът" на Карл Маркс става мюзикъл

"Капиталът" на Карл Маркс става мюзикъл

Знаменитият труд на Карл Маркс "Капиталът", който заради задълбочаващата се световна финансова криза в последно време се ползва с изключителна популярност, ще бъде преведен на езика на песента и танца. Мюзикълът "Капиталът" ще бъде поставен в един от театрите на Пекин, пише във вторник вестник "Гардиън".

Режисьор на постановката ще бъде Хе Нян, който обещава да обедини в работата си елементите на класическите бродуейски спектакли и модерните представления. По думите му мюзикълът ще бъде не само развлекателен, но и доста познавателен. Режисьорът специално подчерта, че "теориите на Маркс не могат да бъдат осакатени".

В основата на сюжета ще е историята на компания, чиито работници внезапно осъзнават своето угнетено положение и постепенно достигат до тайната на добавената стойност.

Премиерата на мюзикъла е планирана за началото на следващата година.

Това не е първият опит да се пренесе творбата на Маркс на театралната сцена. За първи път "Капиталът" е поставен в Япония още през 30-те години на миналия век, като по-късно спектакълът е бил преведен на китайски. Освен това през 2007 г. представление по фундаменталния труд е поставен и в Германия.

Споделяне

Още от