Капитали с неясен произход се въртят в пет града от чужди граждани

Капитали с неясен произход се въртят в пет града от чужди граждани

Два дни след силно критичния доклад на Държавния департамент на САЩ, според който България се превръща в център не само на транзит, но и на производство на синтетична дрога и липсва регулаторен контрол върху прането на пари и контрабандата, шефовете на отговорните институции  у нас се събраха на извънредно национално съвещание и демонстрираха единство, координация и твърдо намерение за справяне с проблемите. Конкретни решения и стъпки обаче не се чуха, а пред медиите бе представена напоителна статистка колко много е свършено досега.

В понеделник среща си дадоха министрите Румен Петков и Пламен Орешарски, главният прокурор Борис Велчев, шефът на митниците Асен Асенов, директорът на финансовото разузнаване Васил Киров и ръководителката на Националната агенция по приходите Мария Мургина.

Темата на спешната сбирка в Академията на МВР бе взаимодействието между МВР, Министерството на финансите и прокуратурата в противодействието на изпирането на пари и контрабанда с акцизни стоки.

Единствено главният прокурор коментира критичния доклад с думите, че оценката на Държавния департамент е внимателно проследена и анализирана. “Уверявам ви, че виждаме своите пропуски”, каза Велчев и допълни, че би искал “да се опазим от тенденцията за свръхкритичност”. Той призова  постигнатото да не се подценява.  

Министърът на вътрешните работи Руен Петков не говори за констатациите в доклада, но отчете, че все повече капитали с неясен произход, който не е задължително престъпен, се въртят в София, Бургас, Варна, Кюстендил и Благоевград и с тях оперират граждани от Русия, от бившите съветски републики, от Турция, Великобритания, Ирландия, Германия и от Македония. От думите на министъра не стана ясно в какво се влагат парите. Нито дали все пак има замесени български граждани.

Министърът даде обширна статистика, според която през миналата година са заловени 17 души при 10 случая на източване на пари от САПАРД. По отношение на последния случай на злоупотреби по европрограмата и последвалото освобождаване от ареста на почти всички участници от българска страна, министърът заяви, че прокуратурата и МВР са си свършили работата перфектно. Той избегна коментар върху намеренията на бизнесмена Людмил Стойков да води собствено разследване, за това как името му е било замесено в аферата. 

Прокурорско-полицейската статистика

С пет осъдителните присъди за пране на пари, от които три вече са влезли в сила, се похвалиха участниците в спешната сбирка.

В 2006 г. прокуратурата е образувала 42 нови досъдебни производства, внесени са седем обвинителни акта срещу осем човека. ВКП е наблюдавала над 600 преписки за пране на пари, получени били нови 293 сигнала. Обвинителните актове за периода 12997-2006 г. са нищожен брой - само  10.

И още от статистиката - срещу икономиката за 2006г. били установени престъпления за 113,5 млн. лева, 5 млн. евро, 2 млн. долара  и 1 млн. англ. лири. Отчитат се предотвратени щети за 34 млн. лева, 3 млн. евро и 100 хил. щ.д.

Шефът на митниците Асен Асенов отчете, че за 2006 г. са засечени 6100 нарушения с цигари, 107 с алкохол. Горе-долу такава е и статистиката в областта на горивата.

Румен Петков посочи, че миналата година са заловени 7230 мастербокса цигари.

Да се върнем към следствието

По-малко от година след приемането на новия НПК, който изпраща разследването от следствието към МВР, главният прокурор за пореден път настоя делата за пране на пари да бъдат върнати на останалите 560 следователи в националното следствие. Дознанията с изключителна правна стойност според Велчев също трябва да бъдат работени от следователи, като бъдат преобразувани в следствени дела.

Той направи уговорката, че това няма да става самоцелно, а в сътрудничество с МВР.

Министър Румен Петков смята, че няма проблеми в дознанието и че ефективността в работата на разследващите полицаи е изключително висока. Почти сигурна е нова ревизия на НПК, за разширяване функциите на следствието, за да се уплътни максимално потенциала, с който разполага държавата в разследването.

Споделяне

Още по темата

Още от България