Фрагменти от един титаничен сблъсък за Банско

Капиталистът със запориран хотел срещу "паркетния еколог"

Или как Владимир Каролев хем няма интереси в курорта, хем не вижда проблем, че има

Скрийншот: Нова телевизия

Темата за т.нар. развитие на ски туризма в България от години разделя обществото най-общо на две групи – хора, които не виждат проблем това да се случва чрез строителство в защитени територии, нарушаване на концесионни договори и открит лобизъм в конфликт на интереси, както и такива, които настояват всичко да бъде в рамките на закона и да не нанася щети на природата.

Правителственото решение от 28 декември, даващо зелена светлина за евентуално строителство на ски съоръжения в национален парк "Пирин", предизвика поредното масово разделение по въпроса и обвинения срещу т.нар. "зелена мафия", която саботирала туризма в услуга на нясно кои чуждестранни курорти.

Именно в такъв пореден титаничен сблъсък се оказаха в четвъртък сутринта икономическият консултант Владимир Каролев и гражданският активист Асен Генов. И двамата – известни с активната си обществена дейност през последните години.

Претендирайки да бъде ревностен поддръжник на либертарианството обаче, Каролев често е ставал пример за парадокса как радетел за идеологията на индивидуалната и колективната свобода постоянно се оказва назначен на държавни длъжности. Познат в миналото като общински съветник от НДСВ, той бе и съветник на бившия икономически министър Божидар Лукарски в предния мандат на ГЕРБ, а в момента продължава да е член на борда на Национална компания "Индустриални зони".

Любопитен факт е, че там той бе колега не с кого да е, а точно с настоящия министър на околната среда и водите Нено Димов, който е основен защитник на решението за Пирин, наред с "патриотичните" коалиционни партньори на ГЕРБ.

Подобно на тезите, постоянно застъпвани по темата от вицепремиера Валери Симеонов, военния министър Красимир Каракачанов и лидера на "Атака" Волен Сидеров, Каролев обясни в четвъртък пред Нова телевизия, че критиците на въпросното решение организирали "чисто политически протест" и всъщност били против развитието на зимния спорт. Защо, отново не стана ясно.

На другия полюс бе Асен Генов, според когото "решението на Министерския съвет е незаконно – то е в нарушение на най-малко 3 приложими закона". Освен това той се обяви и за преразглеждане на концесионния договор на "Юлен" за ски зоната в Банско, заради "десетки нарушения", констатирани от съда и прокуратурата.

Обстоятелство, което Каролев категорично отрече, посочвайки, че те се изчерпвали само със закъснялото представяне на "няк'ъв доклад за отчет за нещо си", който "трябвало да бъде даден на некоя дата, пък той не е даден на тая дата". След което разви познатия аргумент за опашките пред единствения кабинков лифт, който отвежда туристите до пистите.

Разговорът в студиото обаче рязко ескалира, след като Генов опита да обясни, че протестиращите природозащитници нямат нищо против нито евентуалната втора кабинка, нито зимните спортове, а са срещу упралвенския модел, при който "апетитни хапки от баницата България се раздават на послушни олигарси".

"Такъв е случаят с Банско. Говорим за монопол на една банка. Нейният собственик, който финансира през офшорни, скрити зад офшорна собственост с неясен собственик фирми, финансира ски курорта там. Едни капитали, държавни пари се изливат в "Юлен" и "Витоша ски" и отиват нататък, потъват... Това е протест срещу модела на управление, първо, и второ – това е имотен балон", заяви Генов.

След което припомни, че по времето, когато настоящият екоминистър Нено Димов е бил зам.-министър в кабинета "Костов", Банско е планирано като курорт със 7000 легла. Докато м.г. общината заяви желание да урбанизира нови 130 хектара земя, "които според стандартите са нови 40 000 легла".

Последва ожесточен спор, преминал от общата тема за Пирин към частните икономически интерси на Каролев, в рамките на който той първо отричаше да участва в собствеността на запориран хотел в Банско, а накрая призна, но без да вижда проблем, че въпреки това лобира за разширяването на ски зоната, отдадена на концесия на "Юлен".

Mediapool публикува целия диалог между двамата без радакторска намеса, доколкото той сам по себе си е достатъчно показателен за ролите на говорещите:

Владимир Каролев: "Викторе (към водещия Виктор Николаев – бел.ред.), тоя човек не е стъпвал ни в гората, ни в Банско."

Асен Генов: "Освен това, в такъв разговор е важно да започнем разговора, а може би и да го завършим с декларация за конфликт на интереси"

ВК: "Айде пак..."

АГ: "Г-н Каролев, Вие имате ли запориран хотел на Банско за 2 милиона?"

ВК: "Не, нямам запориран хотел."

АГ: "Това е лъжа! Аз ще публикувам днес документите. Вие сте изпълнителен директор на тази... Или там акционерно дружество ли е и т.н. Хотелът се казва "Три планини". Той (Каролев – бел.ред.) има икономически интерес там да се продават имоти. Банско се развива като имотен балон! Това е, което се случва."

ВК: "Значи, кухите зелено-червени тикви, като нямат аргументи..."

АГ: "Опазването на околната среда е консервативна идея – дясно-консервативна идея."

ВК: "Асене, едно и също нещо говориш 15 години и половин процент не взимаш на избори."

АГ: "Аз не съм ходил на избори."

ВК: "Ще започна с "Три планини". Съдружник съм с 12.5% от хотел с 40 места."

АГ: "Запориран!"

ВК: "Абе, ти в час ли си, бе?!"

АГ: "Ето го (показва документи на телефона си – бел.ред.)!"

ВК: "Ма, какво ми четеш нещо, което аз го знам?!"

АГ: "Имате ли конфликт на интереси там?"

ВК: "Защо да имам конфликт на интереси?!"

АГ: "Запориран хотел! Спа център!"

ВК: "Ма ти в час ли си, бе? Къде го виде, че е запориран хотелът? Къде го видя?"

АГ: "Мога да Ви кажа и към кой е цедиран дори запорът."

ВК: "Да, цедиран е към компания, която..."

АГ: "Сосиете женерал банк."

ВК: "Да, добър вечер..."

АГ: "За 2 милиона лева е запорът."

ВК: "Да, и? Какъв е проблемът, не мога да разбера?!"

АГ: "Как какъв е проблемът?! Вие сте във фалит, технически Вие сте във фалит."

ВК: "Ма, кой е в технически фалит, бе, човек?"

АГ: "Еми, не е ли така?"

ВК: "Ма, я, слез ми виж колата, с к'во съм дошъл, бе! Ти луд ли си, бе, нормален ли си, бе?!"

АГ: "Няма значение това."

ВК: "И какво общо има това?"

АГ: "Няма значение с какво сте дошъл Вие."

ВК: "Какво общо има това нещо? Ти да си чул, че капитализмът е процес, в който някой път правиш грешки?"

АГ: "Капитализмът, г-н Каролев, е и опазване на околната среда."

ВК: "Викторе, моля те... Викторе... Абе, как ще има конфликт на интереси, аз имам 12.5% от хотел с 40 места, тва значи един апартамент..."

АГ: "Запориран."

ВК: "Ма, какво като е запориран, бе?!"

АГ: "Технически фалит. Вие имате интерес там да се строи и да се продава."

ВК: "Ма, аз съм си продал апартаментите около хотела, зат'ва ти казвам, че ти не си ходил там, бе. Какво ми се усмихваш?!"

В крайна сметка, след намеса на водещия, разговорът бе прекратен със заключение от Каролев, че Генов е "паркетен еколог" и затова не може да разбере защо скиори не могат да бъдат качвани на Банско с шатъли.

"Т'ва е политически протест на хора, които се явяват на избори, нищо не печелят на избори... Ти не се явяваш на избори, ти си се пришил там (към Генов – бел.ред.). 'Що ходиш там, си е твоя причина... Викторе... (Протест) на хора, които не ходят в планините и които не ходят...", опита си да обобщи либертарианецът, след което бе репликиран от Генов с думите: "Това не е вярно! Аз не етикетирам. Казал ли съм ходите ли в планините или не?"

"Ма, аз, че ходя в планините, е видно", отговори му Каролев, след което получи уверение от опонента си, че той също ходи, както и въпроса – "защо трябва да си мерим ходенето в планините?" "Къде ходиш? Къде? А, кажи къде си ходил", продължи да упорства икономистът, с което разговорът в студиото приключи окончателно.

Споделяне

Още от България