Капитализацията на Apple падна под $500 млрд. за пръв път от половин година

Капитализацията на Apple падна под $500 млрд. за пръв път от половин година

Капитализацията на Apple – най-скъпата публична компания в света – се понижи под психологическата граница 500 млрд. долара и достигна шестмесечен минимум. В края на борсовата търговия в четвъртък акциите на Apple стигнаха 525.6 долара за акция, което е с около една четвърт по-малко в сравнение с историческия максимум от 705 долара, каквато бе стойността им преди пускането в продажба на смартфона iPhone 5. Сегашната капитализация на компанията е 494 млрд. долара при 660 млрд. през септември.

За последния месец капитализацията на компанията е спаднала с над 17%, макар че като цяло от началото на годината акциите на Apple са нараснали с близо 30 процента.

Обезпокоени, институционалните инвеститори панически се опитват да се избавят от акции на Apple, съобщи CNBC. Интересно е, че сериозни причини за паника няма - нито в действията на компанията, нито в конкурентната среда.

Много американски медии цитират финансовия експерт Дейвид Гринбърг от Greenberg Capital, който подозира провокационна борсова игра: "Някой нарочно извика "пожар" в магазина, където хедж-фондовете надеждно обезпечаваха годишната си печалба", поясни той.

По данни на сайта   insiderscore.com  , повече от 800 инвестиционни фонда посочват акции на Apple сред своите ключови активи в края на третото тримесечие на тази година. Значително по-малък брой фондове притежават акции на другите две компании - фаворити на пазара Exxon Mobil и Microsoft.

Според много анализатори понижаването на курса на акциите на Apple е било неизбежно и закономерно. От септември 2011 г. до септември 2012 г. те почти са удвоили цената си, а подобен ръст не може да продължава вечно.

Обективно погледнато, финансовото положение на Apple остава благоприятно. Компанията приключва четвъртото тримесечие в съответствие с очакванията на пазара.

Порталът Mashable отбелязва няколко фактора за разпродажбата на акции от компанията, най-важният от които бил неудовлетворителните продажби на iPhone 5. Това от своя страна се дължи не на понижено търсене, а защото производителите на модела за Apple не смогват да се справят с голямото количество поръчки.

На настроението на инвеститорите е повлияло и излизането от компанията на вицепрезидента на iOS Software Скот Форстол, който работи за Apple от началото на 1997 г.

За цялата 2012 финансова година корпорацията е увеличила чистата си печалба с 61% до 41.73 млрд. долара, а приходите с 44.6% - до 156.5 млрд. долара.

Независимо от значителния спад на котировките, Apple си остава най-скъпата публична компания в света. Exxon Mobil, която е втора, се оценява "само" на 392 млрд. долара.

Споделяне

Още от Бизнес