Капитанът на български товарен кораб арестуван в Нигерия

Българските власти предприеха мерки за освобождаването на капитана и главния механик на българския товарен кораб "Персенк", които са задържани в Нигерия.

Трима служители на местните военноморски сили са съобщили на българския капитан, че корабът е арестуван. Нигерийските власти са изискали капитана Петър Недялков и главния механик Иван Генов да се явят при главнокомандващия на военноморските сили. След отказ на Недялков около 21.45 часа в събота той и главният механик са отведени насилствено и под заплаха с огнестрелно оръжие, съобщи правителственият говорител Димитър Цонев. До момента няма информация къде се намират, всички останали моряци са на борда на "Персенк".

Товарният кораб "Персенк" е пристигнал в терминала Онн, който се намира на делтата на река Нигер на 9 април 2004 г. Онн се намира на около 500 км. от бившата столица на Нигерия Лагос. Под предлог, че корабът няма NAVAL CLEARANCE (входящо разрешително), във вторник му е поставена въоръжена охрана от местните власти.

Корабът "Персенк" плава под малтийски флаг с 24-членен екипаж на борда, от които 23 българи и 1 руснак. Той превозвал около 14 хил. тона желязна руда по маршрута Гърция - Нигерия. Собственик на кораба е Параходство Български морски флот (БМФ).

Капитанът и главният механик вероятно се намират в сградата на градската казарма, заяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев и добави, че вероятно става дума за грешка. Корабът и екипажът нямат никаква вина и са задържани незаконно и неправомерно, тъй като е недопустимо чужди граждани да бъдат задържани след нахлуване с оръжие, посочи Николай Василев.

От БМФ заявиха, че корабът е напълно редовен и въпросът е за изясняване на претенциите от нигерийска страна.

Посланикът ни в Нигерия Веселин Филев вече работи по случая, българското външно министерство е задвижило нещата още при получаването на информацията за задържането, заяви шефът на информационната дирекция на МВнР Виктория Меламед.

Министерството на транспорта и съобщенията поддържа постоянна връзка с МВнР и посолството ни в Лагос, както и с екипажа по сателитен телефон.

Споделяне

Още от България