Капитанът на кораба, причинил сблъсък в Будапеща, е имал такъв инцидент в Холандия

Круизният кораб "Викинг сигън"

Украинският капитан на речния круизен кораб, който се блъсна в малко унгарско туристическо корабче по Дунава в центъра на Будапеща миналата седмица, е бил капитан на кораб в Холандия, който е причинил друг инцидент там през април, съобщи унгарската прокуратура, цитирана от Ройтерс.

В съобщението на прокуратурата се казва също, че разследването на фаталния инцидент в Будапеща, при който загинаха много корейски туристи, е показало, че капитанът е изтрил данни от своя мобилен телефон след сблъсъка.

Малкото корабче "Русалка" потъна за броени секунди след сблъсъка в круизния кораб "Викинг сигън", управляван от украинския капитан. Корачето потъна точно пред сградата на унгарския парламент в Будапеща. Жертвите до момента са 15 южнокорейски туристи. Смята се, че в потъналото корабче има още 13 тела на хора, смятани за изчезнали. На борда е имало 33-ма корейски туристи и двама души екипаж. Спасени бяха само 7 души.

Адвокатите на украинеца казаха, че той е съсипан от случилото се, но смята, че не е направил нищо погрешно. Причините за инцидента все още не са установени. Разследването продължава.

Идентификацията на жертвите е улеснена от южнокорейската практика да се вземат пръстови отпечатъци от всички пълнолетни граждани на страната, посочиха унгарските власти. Според полицейската служителка Жужана Крейц, цитирана от Ройтерс, труповете при такива инциденти са силно увредени и идентификацията чрез снимки и документи за самоличност е невъзможна. Затова се използват пръстови отпечатъци, ДНК или записи за състоянието на зъбите.

На място по случая в Унгария работи южнокорейски разследващ екип начело с офицера от южнокорейския отдел на Интерпол Им Бюн-хо. Благодарение на пръстовите отпечатъци до момента в Медицинския университет в Будапеща са идентифицирани всички извадени тела.

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?