Капитанът на кораба "Сий уоч 3" се крие заради отправени й заплахи

По-рано италиански съдия се произнесе, че Карола Ракете не е нарушила закона, и я освободи

Карола Ракете

Карола Ракете, капитан на хуманитарния кораб "Сий уоч 3", която беше арестувана в Италия за дебаркиране без разрешение с 40 мигранти на борда, се крие заради отправени ѝ заплахи, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирайки изявление на неправителствената организация, за която тя работи.

Ракете "се намира на тайно място заради големия брой получени заплахи", съобщи говорителят на организацията "Сий уоч" Рубен Нойгебауер. Поради съображения за сигурност той отказа да съобщи дали тя е напуснала Италия и се намира в родната си Германия.

По-рано италиански съдия взе решение да освободи от домашен арест капитана на "Сий Уоч 3" - 31-годишната германка Карола Ракете, съобщиха Ройтерс и ДПА.

Ракете беше арестувана в събота, след като акостира на остров Лампедуза с 40 африкански мигранти на борда, въпреки забраната на властите за влизане в италиански води. При акостирането корабът ѝ блъсна патрулен катер, който се опитваше да попречи на маневрите му и тя беше обвинена в застрашаването на живота на четирима полицаи на борда на катера.

Съдийката от сицилианския град Агридженто Алесандра Вела, която в неделя изслуша Ракете, реши снощи, че тя не е нарушила закона, пробивайки морската блокада и че е изпълнявала дълга си да опази човешки живот.

Италианският вътрешен министър Матео Салвини заяви, че се е надявал на по-твърд отговор от съдебната система и обеща да експулсира Карола Ракете в Германия колкото е възможно по-скоро, защото тя била "опасна за националната сигурност", предаде Франс прес.

Във вторник в Германия днес имаше протести в знак на солидарност с Карола Ракете. Стотици протестираха в Берлин, Кьолн и Франкфурт, настоявайки за освобождаването на 31-годишната германска гражданка.

Около 300 души се събраха пред италианското консулство във Франкфурт, около 200 - пред италианското консулство в Кьолн и 20-ина - пред посолството на Италия в Берлин.

Подета в интернет кампания от две германски тв звезди в подкрепа на Ракете събра почти 1 млн. евро. Отделна кампания, подета във Фейсбук от група италианци събра 435 000 евро за 7 дни.

Говорителят на неправителствената хуманитарна организация "Сий уоч", наела кораба, съобщи в Берлин, че парите ще бъдат използвани за финансиране на бъдещи спасителни мисии в морето.

Междувременно италиански правителствен източник, цитиран от ДПА, съобщи, че Германия се е съгласила да приеме около дузина от общо 41 мигранти, намиращи се борда на кораба, който е на кей на италианския остров Лампедуза в нарушение на забраната на италианските власти да навлиза в италиански води.

Постигнато е компромисно решение по случая, според което Германия, Франция, Португалия, Финландия и Люксембург ще споделят грижата по приемането на мигрантите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа