Капитанът на отвлечения от сомалийските пирати кораб е българин

Капитанът на отвлечения от сомалийските пирати кораб е българин

Капитанът на отвлечения от сомалийските пирати кораб е българин, съобщи във вторник управителят на фирмата посредник за наемането на българските моряци Цветан Гърдев.

Корабът "Malaspina Castle” бе отвлечен в понеделник от сомалийски пирати в Аденския залив. На борда му се намират 16 български моряци, а останалите 8 са от Русия, Украйна и Филипините. 32 000-тонния кораб плава под панамски флаг, но е собственост на британска компания.

Гъдев съобщи, че корабът е превозвал желязо от Новоросийск за Китай. Според него корабът не е напускал охраняемия коридор, по който се движат търговските плавателни съдове в района.

От Центъра за морска сигурност на Европейския съюз съобщиха във вторник, че 24-те моряци са невредими. Според Гъдев пък, ако в момента на нападението всички са останали живи и здрави, вероятно така и ще се приберат.

"Знае се, че пиратите не се държат зле с похитените екипажи, надявам се състоянието на българите да е добро", посочи Гъдев.

Зам.-министърът на външните работи Милен Керемедчиев съобщи за Mediapool, че отвлечените моряци са от Варна, Бургас, София, Сливен и Русе. Превземането на кораба е станало много бързо и няма информация за ранени моряци.

Похитителите все още не са обявили исканията си, а практиката при подобни случаи е плавателният съд да бъде освободен след плащане на откуп. Преговорите се водят между пиратите и компанията, която притежава кораба.

Въпреки че от Министерството на транспорта съобщиха, че е установено къде се намира корабът, Керемедчиев каза, че такава информация не е получавана.

Министерството на външните работи вече е поискало съдействие от НАТО, Военния секретариат на ЕС и Щаба на военноморската мисия на ЕС в Аденския залив.

Керемедчиев обясни обаче, че военните кораби в района не се намесват, след като отвличането вече е факт. Целта на патрулите е само превенция и оказване на помощ в момента на пиратските атаки.

От началото на годината похищенията на сомалийските пирати намаляха, но за последните няколко дни бяха отвлечени пет кораба. В момента пиратите държат в плен най-малко 15 плавателни съда с общо над 250 души. Само през миналата година те получиха около 30 милиона долара откупи.

Европейският съюз, НАТО, Русия и Китай вече изпратиха военни кораби да патрулират в района, но отвличанията продължават.

Споделяне

Още от Свят