Капитанът на потъналия край Южна Корея ферибот е арестуван

Спасителната операция е затруднена от силни течения, все още не са открити оцелели

Капитанът на потъналия край Южна Корея ферибот е арестуван

Капитанът на потъналия край бреговете на Южна Корея в сряда ферибот Ли Чжун Сока бе арестуван в ранните часове на събота, съобщават световните информационни агенции.

Съд в южнокорейския град Мокпхо издаде заповед за арест на капитана и още двама членове на екипажа, а като основание за ареста се посочва, че те могат да се укрият от правосъдието или да унищожат улики.

На Ли Чжун Сока са повдигнати общо пет обвинения – за небрежност при изпълнение на служебните задължения и нарушения на правилата на мореплаване.

Пред телевизионните камери при задържането му той се защити, като обясни, че е забавил евакуацията заради бурното море и отсъствието на спасителни кораби, предаде АФП.

На 476-те души на борда било заповядано да не напускат мястото си в течение на повече от 40 минути, според показанията на оцелели. Когато носът на ферибота започнал да се накланя към дъното, вече било късно за евакуация, пасажерите не успели да се придвижат по претъпканите коридори, докато водата ги заливала.

"В този момент спасителните кораби още не бяха пристигнали, нямаше и риболовни кораби, нито други плавателни съдове, които да ни помогнат", заяви обвиняемият Ли Чжун Сока, докато криеше главата си с качулка.

"Теченията бяха много силни и водата беше много студена в тази зона. Сметнах, че пътниците ще пострадат, ако се евакуират в безредие, без спасителни жилетки", добави той.

Междувременно спасителната операция в района на инцидента продължава без успех. Дейността на водолазите, търсещи оцелели е затруднена от силните течения в зоната на издирването – на 25 км от югозападния бряг на Южна Корея.

По информация на АФП засега за загинали се смятат 29 души, а 273 са в неизвестност. От сряда сутринта, непосредствено след катастрофата, когато бяха спасени 174 души, не е намерен нито един оцелял.

Бреговата охрана заяви, че е твърде рано да се посочи причина за катастрофата, но медии твърдят, че корабът завил твърде рязко, при което товарът се разместил и се стигнало до фаталния край.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво правителство е добре да има сега?