Капитанът на "Сий-уоч" Карола Ракете напусна Италия

Карола Ракете

Карола Ракете, капитан на германския хуманитарен кораб "Сий-уоч 3", напусна Италия и вероятно се е завърнала в Германия, предаде ДПА, като цитира говорителка на нейната неправителствената организация "Сий-уоч".

31-годишната Ракете бе вчера в Агридженто, за да бъде разпитана от прокуратурата по обвинения в подпомагане на незаконната имиграция и в неподчинение на заповеди на военен плавателен съд на Италия.

Срещу Ракете бяха повдигнати обвинения, след като на 29 юни тя акостира на италианския остров Лампедуза с 40 мигранти на борда на управлявания от нея кораб, игнорирайки заповед да не навлиза в италианските териториални води.

Случаят с Карола Ракете я направи известна и поляризираща мненията фигура, на фона на по-широките и отдавнашни разногласия по какъв начин Европейският съюз да отговори на вълната на мигранти от Северна Африка.

Крайнодесният италиански вицепремиер Матео Салвини, който възприе твърда линия в миграционната политика, е един от най-отявлените противници на Ракете.

Преди да бъде оповестена новината, че Ракете е напуснала Италия, Салвини написа в Туитър: "Нямам търпение да изгоня тази германска комунистка и да я пратя обратно вкъщи".

Споделяне

Още от Европа