Капитанът, помощниците му и 11 моряци обвинени за трагедията с южнокорейския ферибот

Южнокорейската прокуратура обвини капитана на потъналия южнокорейски ферибот и трима негови подчинени в непредумишлено убийство, предаде Асошиейтед прес.

Капитан Ли Чжон-сок и другите обвиняеми за убийство са били небрежни и не са защитили над 300-те пътници, обявени за загинали или изчезнали при злополуката, заявяват обвинителите.

Те може да получат смъртни присъди, ако бъдат признати за виновни, макар че в Южна Корея никой не е бил екзекутиран от 1997 година.

По-малко сериозни обвинения бяха отправени срещу 11 други членове на екипажа, отговорни за управлението на кораба. Те са проявили небрежност и са изоставили пътниците в беда при потъването на кораба на 16 април, смята прокуратурата.

Датата за процеса ще бъде уточнена до няколко дни. Всичките 15 обвиняеми ще бъдат съдени заедно.

Капитан Ли е инструктирал пътниците да останат по кабините си и е закъснял близо половин час с издаването на заповед за евакуация, но не е ясно дали това съобщение е било предадено на пътниците. На видеозапис на бреговата охрана се вижда Ли, който напуска ферибота по бельо със спасителна лодка, докато много пътници все още са в потъващия кораб.

След ареста си миналия месец капитан Ли заяви, че е забавил заповедта за евакуация, защото спасителите още не са били пристигнали и се е притеснявал за сигурността на пътниците в студеното, бързо течение.

Арестуван е и президентът на корпорацията "Чхонхеджин Марин", собственик на ферибота, както и четирима от служителите му. Властите подозират, че неправилно складиране на товара и претоварване може да са допринесли за трагедията.

Месец след потъването на кораба са открити 284 тела, а други 20 са обявени за изчезнали. Оцеляха само 172 души, включително 22 от общо 29 членове на екипажа. Повечето жертви бяха гимназисти, отиващи на ваканция в курорт близо до Сеул.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво правителство е добре да има сега?