Капсулата на "Спейс Екс" се завърна на Земята

Приводняването стана по план край Пенсакола

Капсулата на "Спейс Екс" се завърна на Земята

След двумесечен престой на Международната космическа станция, корабът "Дракон" с астронавтите на НАСА Дъг Хърли и Боб Бенкен се приводни в Мексиканския залив в неделя следобед местно време и малко преди 22 ч българско. Кацането във вода стана съвсем близо до Пенсакола. Мястото на приводняването бе избрано според метеорологичната обстановка..

Успешното приводняване беше заключителният ключов тест за това дали космическият апарат на компанията Илон Мъск "Спейс Екс" (SpaceX) може да транспортира астронавти до и от орбита - нещо, което никоя частна компания не е извършвала досега.

Капсулата с форма на жълъд се приводни край бреговете на Флорида. Американското Национално управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство НАСА предаваше на живо заключителния етап от полета на "Спейс Екс".

"От "Спейс Екс" и екипа на НАСА -  добре дошли обратно на планетата Земя. Благодарим ви, че летяхте със "Спейс Екс", приветстваха екипажа от контролната кула ведната след приземяването на капсулата.

"За нас беше чест и привилегия да летим със "Спейс Екс", каза Хърли след кацането и добави, че всички са добре.

На височина около 5.5 километра се активираха спирачните парашути на кораба, а след няколко минути - на височина около 2 километра, се отвориха и четирите основни парашута.

В 14.48 ч. местно време (21.48 българско време) корабът "Дракон", след като се беше снижавал със скорост около 7.5 километра в час, докосна водите на Мексиканския залив. По-късно двамата астронавти бяха отведени с хеликоптер до сушата, където ще дадат пресконференция.


Астронавтите след приводняването

Корабът се откачи от Международната космическа станция (МКС) в ранните часове на неделя след двучасова проверка за техническата изправност на апарата и параметрите на обратния му полет.

Пътуването на астронавтите до Земята отне около 19 часа.

За пръв път от 45 години астронавти се приводниха след космическа мисия.

В операцията по евакуацията на астронавтите бяха ангажирани над 40 експерта, два спасителни корала, два скоростни катера и няколко вертолета.

"Малко ни е тъжно да ги пуснем, но сме въодушевени от това, че международната космическа програма вече може да праща и връща хора до МКС с помощта на "Дракон", каза при прощаването с двамата си колеги американският астронавт Крис Касиди, който заедно с руснаците Анатолий Иванишин и Иван Вагнер е в екипажа на МКС. Касиди предаде на Хърли флага на САЩ, който се намира на борда на станцията от девет години, когато бе спряно използването на американските совалки "Спейс Шатъл" (Space Shuttle) за превозване на астронавти на САЩ до космическата станция.


Хърли и Бенкен (седналите) с екипажа на МКС, сн. ЕПА/БГНЕС

Мисията на космическия кораб на компанията Илон Мъск, който струва 3.14 млрд. долара, не само беше първият от почти десетилетие старт на американски астронавти от територията на САЩ, но и първият в историята от мисии на НАСА, осъществен от частна компания.

Очаква се през септември 2020 г. да се състои следващата мисия на "Спейс Екс" в космоса.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?