"Капучино" индексът на Жан-Клод Юнкер

Българите са най-облагодетелствани, внасят най-малко в бюджета на ЕС

"Капучино" индексът на Жан-Клод Юнкер

Брюксел откри новата година с едновременно дръзко и простичко твърдение – че членството в ЕС носи голяма добавена стойност, защото струва на всеки от гражданите си по-малко от едно кафе на ден.

Преди десетина дни Европейската комисия публикува следния туит: "Време е да се разграничат митовете от реалността: за по-малко от една чаша кафе на ден, всеки европейски гражданин печели от #Eubudget (бюджета на ЕС)".


И докато Жан-Клод Юнкер агресивно се опитва да увеличи бюджета на ЕС след Брекзит, базираният в Брюксел сайт "Политико" се опита да подложи изказването му на проверка.

Независимо от огромните и изненадващи разлики в това по колко европейците в различните държави членки плащат на ЕС, съюзът струва на гражданите си по-малко от половин кафе на ден (на места дори една десета от чаша кафе) в повечето от 28-те страни членки.

В новия си "Капучино" индекс на ЕС, "Политико" класира всяка държава членка, използвайки статистиката на съюза за това колко гражданите плащат на ЕС (без да се взимат предвид средствата, които всяка държава получава обратно под формата на финансиране за регионите или за научни изследвания) и колко кафе (с мляко) им струва това. Индексът има отношение към намалението на бюджета заради Брекзит и пренастройването на останалите национални бюджети, свързано с него.

Ако си мислите, че германците плащат сметката на ЕС, грешите. ЕС струва на германците по 0.84 евро на ден на човек, което е едва половината от цената, която гражданите на Люксембург поемат – 1.57 евро на ден.

Сравнението на кафетата по всяка вероятност ще се окаже най-слабо привлекателно за италианците. Благодарение на евтиното кафе в страната, ЕС струва на италианците малко повече от половин чаша от напитката на ден (0.56 евро, за да сме точни).

  

Белгия е единствената друга държава, където ЕС струва на населението повече от половин кафе на ден.

Лоши са новините и за привържениците на Брекзит. Великобритания в момента има по-добра сделка от повечето държави от ЕС по отношение и на кеша, и на кафето.

България е с най-добрата сделка с евросъюза, плащайки само 0.18 евро на ден – приблизително равно на 0.17 част от чаша кафе в страната.

За държава, подложена в продължение на десетилетие на мерки за финансови съкращения, Гърция страда на капучиновия фронт, доколкото напитката в страната струва средно 2.91 евро.

От друга страна, ЕС струва на гърците най-малкото количество кафе от всички европейски страни – само 0.15 част от чаша кафе на ден.

Люксембург, Белгия, Ирландия, Дания и Финландия правят най-големи вноски в евробюджета на глава от населението.

Гражданите на Люксембург и Белгия плащат седем пъти повече в сравнение с българите и румънците.

Ясно изразени еврокритици като Унгария и Полша също са в благоприятно положение според индекса. В сравнение с тях само Хърватия, Румъния и България внасят в евробюджета по-малко пари на глава от населението.

13-те държави, които плащат най-много във финансов план, са стравнително стари членки – присъединили са се към ЕС преди или през 1995 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?