Карадайъ първи в евролистата на ДПС, Пеевски – втори

Карадайъ първи в евролистата на ДПС, Пеевски – втори

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ ще води евролистата на партията, а втори в нея ще бъде медийният магнат и депутат, който не стъпва в парламента – Делян Пеевски. Това съобщава сайтът 24rodopi.com, според които на трето и четвърто място ще са Илхан Кючюк и Искра Михайлова, които и в момента са евродепутати.

Листата на партията е съставена след заседание на Централното оперативно бюро, където са били разгледани номинациите на структури в страната, но в нея не са включени представители на Кърджали, съобщава БНР.

Очаква се Карадайъ да се откаже от евродепутатското си място след вота. Не е ясно обаче дали това ще направи и Пеевски. По неофициална информация той е втори по номинации и имал намерение този път да стане евродепутат.

През 2014 година той отново беше на второ място, но се отказа от него и така евродепутат стана Искра Михайлова, която по онова време беше екоминистър. Тогава той обясни решението именно с това, че отстъпва евродепутатския стол на Михайлова.

По информация на Mediapool обаче тогава от европейското семейство на ДПС – Алиансът на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), не е одобрил идеята Пеевски да отива в европарламента. Тогава изборите бяха по-малко от година след избирането му за шеф на ДАНС и оттеглянето му от поста заради многохилядните протести срещу него. И сега обаче имало индикации, че АЛДЕ не иска Пеевски за евродепутат.

В четвъртък стана ясно, че България остава на 111-то място по свобода на словото според годишния доклад на "Репортери без граници". Там Пеевски беше определен като "най-яркото въплъщение" на "съюзяването между медии, политици и олигарси в България".

Официалното обявяване на листата на ДПС ще бъде на 22 април.

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още по темата

Още от Евроизбори 2019