Карадайъ призова българите да инвестират като Доган

Политици като почетния лидер на ДПС са "капитал на държавата", обяви той

Снимка: БГНЕС

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова всички българи да инвестират като почетния председател на партията Ахмед Доган. Поводът за удивителния коментар на Карадайъ бе инвестицията на Доган в ТЕЦ "Варна". Той успя да купи 70% от собственика на електроцентралата за 3500 лв., а наскоро е оглавил и съвета на директорите ѝ, става ясно от вписване в Търговския регистър.

Доган плати 1800 лв. на Станислав Папазов за 36% от акциите и 1700 лв. на Ивелина Папазова – за 34 на сто. Двамата са деца на бившия регионален министър Данаил Папазов от кабинета "Орешарски".

Семейната им компания "Сигда" купи централата за близо 50 млн. евро със заеми от Първа инвестиционна банка, но наследи 43 млн. лв. по банковите сметки на дружеството. ТЕЦ "Варна" бе избран от държавата да бъде студен резерв на енергийната системата. Прогнозите са, че за година и половина ТЕЦ "Варна" ще има около 30 милиона лева приходи само за да е в готовност да работи при нужда.

В отговор на забележка на журналист, че инвестиционният климат в страната е добър точно за Доган, Карадайъ каза следното:

"Да, призовавам и вие да го правите, и всички български граждани, защото с частните инвестиции ще развиваме икономиката, ще създаваме работни места, ще увеличаваме брутния вътрешен продукт на страната. Призовавам ви и вие да правите инвестиции, да следвате модела на господин Доган. Призовавам ви да бъдете голям, голям и още по-голям", обясни лидерът на ДПС, цитиран от "Дневник".

Той не отговори на въпроса дали знае за други ТЕЦ-ове, които се продават за 3500 лв, та българите да могат да инвестират.

Разговорът за инвестиционния климат тръгна от темата за изтеглянето на собствениците на турската компания "Аджибадем" от страната. "Аджибадем" е най-голямата група лечебни заведения в България и собственик на бившата болница "Токуда" в София.

"Не съм запознат с детайлите, но мога да го оценя като част от общия инвестиционен климат в страната. Бих искал да обърна внимание на обема на инвестициите в страната. Наистина има тревожни симптоми и би трябвало да се вземат спешно мерки", каза Карадайъ точно преди да посъветва българите да инвестират като Доган.

Преди това за сделката Карадайъ беше казал, че държавата има контролни органи като НАП и банковия надзор, които могат да се произнесат за покупката на ТЕЦ за 3500 лв. По думите му не било работа на политиците да коментират търговски сделки между частни субекти.

"Историческа личност от този ранг, като господин Доган, дори да не участва в оперативната политика, е фактор в политическите процеси в страната, региона и в глобален план. Политици от такъв ранг са капитал на държавата", добави лидерът на ДПС по повод снимката от неотдавнашната среща на почетния председател на движението с американския посланик Ерик Рубин.

"Нормално е посланикът на САЩ да се види с г-н Доган – историческа личност. Още при наличието на Варшавския договор г-н Доган заяви, че мястото на България е в ЕС и НАТО. И това стана, когато ние бяхме в управлението – 2004 и 2007 г. За нас това е гордост и ценност. Г-н Доган има от САЩ златен медал за приноса му за членството в НАТО", каза още Мустафа Карадайъ.

ДПС е готова за властта

В четвъртък сутринта Мустафа Карадайъ обясни пред Нова телевизия, че към момента ДПС била най-подготвената партия за участие във властта. Причината е, че съпартийците му се готвят да управляват от Нова година насам, а в края на седмицата щели да актуализират управленската си програма.

По думите на Карадайъ България имала нужда от дясноцентристко управление, а не от популистко-националистически аритметичен сбор. Като следствие от "днешното популистко националистическо управление" той посочи високата инфлация, ниския стандарт на живот на повечето хора, протестите и напрежението в обществото, като цяло.

"Ние бяхме предложили дясноцентристка алтернатива на това популистко управление на база ясна програма и цели за развитие на страната, а не такова политическо безвремие", каза още Карадайъ, повтаряйки повелята на почетния си председател Ахмед Доган, че ДПС е против формулата "стани да седна".

Вместо това движението призовавало отговорните партии към диалог, чрез който да бъдат определени националните приоритети, така че да е все едно кой ще дойде на власт.

По повод готвения от БСП вот на недоверие за здравеопазването, Карадайъ коментира, че социалистите не са търсили за подкрепа колегите си от ДПС и депутатите на движението щели да участват активно в зависимост от темата и от мотивите и аргументите на левицата.

Попитан дали би подкрепил евентуална нова партия, оглавявана от президента Румен Радев, лидерът на ДПС я определи като "нероден Петко", допълвайки, че "бихме застанали зад една управленска програма за ускорено развитие на страната, основана на ценностна база".

Споделяне

Още по темата

Още от България