Карадайъ се обяви за ценностно мнозинство в бъдещото НС

Но не отговори на въпроса дали ДПС ще подкрепя кабинет, в който не участва

ДПС е за "ценностно мнозинство на база сходства на програми" в бъдещия парламент. Това обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, като уточни, че повече разсъждения ще представи след като вместо прогнозни резултати има факти.

Той обаче пропусна да отговори на въпроса дали движението би подкрепяло кабинет без да участва в него.

"Явно ГЕРБ ще е първата сила и първа ще получи мандат за съставяне на трети кабинет на ГЕРБ. Ние се надяваме да са си взели поука от двата им недовършени мандата, защото за последните години имаме три кабинета, които подадоха оставка", каза Карадайъ, без да споменава, че едно от тези правителства е кабинетът Орешаски с парламентарната подкрепа на ДПС и БСП.

"Проблемът е във формулата за съставяне на мнозинствата в Народното събрание. От сегашна гледна точка бихме потвърдили, че сега е много важно в България да има стабилност и сигурност. За да има стабилност, ние сме задали формулата за стабилността: ценностно мнозинство на база сходства на програми", каза Карадайъ.

Попитан с коя формация е била битката на движението – с ДОСТ на Лютви Местан или с "Обединените патриоти“, Карадайъ отговори, че всички партии са им били конкурентни.

"Има особеност – вие наричате една коалиция "Обединени патриоти“. Техните действия на границата, които видяхме, обясняват защо Съветът на Европа ги нарича фашисти“, добави лидерът на ДПС.

За ДОСТ той обясни, че "тя не е тема само на ДПС". "По тази тема институциите си играеха на криеница. В някаква форма властта дори им помагаше", коментира Карадайъ.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2017