Караджич се появи в съдебната зала и пак поиска още време да подготви защитата си

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич се появи във вторник за пръв път в съдебната зала от началото на делото срещу него в Хага, съобщиха световните агенции.

Той бойкотира началото на процеса, тъй като иска повече време, за да подготви защитата си, след като се отказа от правото си на адвокат.

"Не искам да бойкотирам заседанията, но не мога да участвам в нещо, което е лошо от самото му начало и в което са нарушени основни мои права", заяви Караджич и каза, че се нуждае от още десет месеца, за да подготви зашитата си.

Караджич посочи още, че съдът не му е дал възможност да се запознае с огромното количество документи по обвиненията срещу него.

Съдия О-Гон Квон отговори, че съдът вече е преценил, че обвиняемият е имал достатъчно време да се подготви.

По време на заседанието Караджич говори на сръбски, като думите му бяха превеждани.

Съдът обмисля дали да назначи на Караджич служебен защитник, ако той продължи да бойкотира съдебните заседания. Обвиняемият твърди обаче, че ще откаже да приеме такъв защитник.

Очаква се процесът да продължи години и в него да бъдат изслушани стотици свидетели. Документите на обвинението са повече от 1 млн. страници, отбелязва Ройтерс.

Сърбия залови и предаде Караджич през юли миналата година, след като той се укриваше в продължение на 13 години.

64-годишният Караджич е обвинен в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления, включително за 43-месечната обсада на Сараево и клането на около 8 000 мюсюлмани в Сребреница през 1995 г., което се смята за най-голямото зверство, извършвано в Европа от Втората световна война насам.

Според обвинението, Караджич е знаел за зверствата и не е направил нищо, за да спре силите на босненските сърби.

Максималната присъда, която може да му бъде наложена, ако бъде признат за виновен, е доживотен затвор.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?