Каракачанов: Ако ВМРО е вземала пари от паспорти, ще се гръмна на площада

Каракачанов: Ако ВМРО е вземала пари от паспорти, ще се гръмна на площада

"Аз имам много грешки, правил съм конюнктурни коалиции, но никога не съм правил грешки спрямо Македония. Откакто аз съм председател на ВМРО, една стотинка от Македония или откъдето не е придобита в наша полза. И ако някой докаже противното, готов съм веднага да напусна поста, да се откажа от политиката и да се гръмна със законно притежавания си пистолет на площада в София". Това заявява вицепремиерът, военен министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов в интервю пред сайта "Епицентър" по повод прокурорските разкрития за корупция при даването на българско гражданство от страна на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Сред арестуваните и вече с повдигнато обвинение е председателят на агенцията Петър Харалампиев от квотата на ВМРО – партията, която от години контролира ДАБЧ.

Той отхвърли като "клевети и доноси" твърденията на бившия депутат от НФСБ Велизар Енчев, че "услугата по продаване на българско гражданство на македонци е основен източник за пари на ВМРО".

Заканата на Каракачанов да се "гръмне на площада" не би трябвало да буди изненада, като се има предвид, че неотдавна друг негов партньор от "Обединени патриоти" – вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов заплаши с друга крайна мярка, ако ВАС окончателно отмени промените в плана за управлението на Пирин: "Аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя."

Решението на ВАС предстои на 15 ноември, но още през август Симеонов прогнозира: "Малшанс е да ме видите как ме ядат рибите и раците под бургаския мост".

"Ние сме настоявали да бъде облекчена процедурата (по издаване на български паспортип -бел.ред.), а Катя Матева (бившата шефка на Дирекция "Българско гражданство" в Министерството на правосъдието -бел.ред.) е стопирала производството на български документи за издаване на паспорти", казва още Каракачанов, задочно опонирайки на Енчев.

Той припомня, че два пъти от трибуната на Народното събрание е чел декларации, че Матева бави преписките на етническите българи от Македония. ВМРО наистина са искали многократно процедурата по издаване на гражданство да бъде ускорена. Проблемът с бавенето на преписките обаче се корени главно в разследваната Държавна агенция за българите в чужбина.

Агенцията издава удостоверенията за български произход на чужденците и ги праща в Министерството на правосъдието твърде често без оригиналните документи за доказване на българския произход. Ресорната за ВМРО агенция години наред реално настояваше за производството на българи да става с едни хвърчащи листи, издавани от ДАБЧ.

"В същото време тя пробутваше преписките на етнически турци, които нямат никакви основания да станат български граждани. Има разследване на прокуратурата по тези въпроси и решение на ВАС, че тя абсолютно незаконно спира преписките за издаване на гражданство. И същата тази жена говори за корупционни схеми. Всъщност корупционната схема е, че такива като нея стопираха процеса, който беше отпушен по времето на Божидар Димитров, караха хората да стоят и да чакат по гишетата и да дават рушвети, за да им се придвижат по-бързо документите", казва Каракачанов.

По-нататък той отправя люти закани срещу Катя Матева:"Не мога да приема твърденията на една жена, отстранена заради блокиране на процеса и на един политически озлобен човек, и заради тях аз да съм изправен на трибунал!  Нищо от това, което те говорят, не е вярно! Готов съм и пред детектор на лъжата да застана, пред съдебен процес да се изправя, каквото искат - няма да приема лъжата! Аз имам кауза и тя се нарича "българщината в Македония". Ние сме инвестирали в Македония, и в човешки ресурс, и не сме взели нито една стотина оттам. Нека някой да излезе и да каже, че на мен или на мой депутат, или на член на ръководството ВМРО е дал пари. Или за каквото и да е било друго – било за записване на студенти, било за здравни услуги – ние инвестираме в това тези хора да идват и да учат у нас, помагаме да получават българско гражданство – това е нашата българска кауза. И не мога да приеме тези поръчкови твърдения. Ще ги гоня докрай! Ще заведа дела срещу тези клеветници".

Споделяне

Още по темата

Още от България