Каракачанов: България не дължи нищо за съветските оръжейни лицензи

Страната ни обаче е зависима за ремонта и поддръжката на старата техника и оръжие

Каракачанов: България не дължи нищо за съветските оръжейни лицензи

България не дължи нищо за съветските оръжейни лицензи, заяви военният министър Красимир Каракачанов във вторник.

Той коментира темата в светлината на предстоящата визита на президента Румен Радев в Русия. Според него въпросът за съветските лицензи няма как да бъде обсъждан в рамките на посещението на държавния глава, тъй като за българската страна този въпрос въобще не съществувал.

В същото време обаче руски представители от години периодично повдигат темата и твърдят, че България незаконно произвежда съветско оръжие, като автоматите "Калашников", например.

"Такъв въпрос пред българската военна индустрия не съществува. Моето мнение е, че България не дължи нищо за тези лицензи. От времето на Съветския съюз такива лицензи няма. Такъв държавно правен субект като СССР не съществува", каза Каракачанов.

Според него всеки заинтересован може да заведе дела срещу въпросните български фирми, но такива дела няма.

"Самата руска страна знае, че тя няма каквито и да било правни аргументи, за да претендира за тези лицензи", каза Каракачанов.

Руски представители обаче твърдят, че лицензите от време на СССР вече са недействителни и произвеждането на оръжие по тях е незаконно.

Подобни казуси руснаците имат и с Румъния, Китай и Египет.

Българското правителство от месеци твърди, че води разговори с руската страна около поддръжката на старата съветска техника, която все още е на въоръжение в българската армия. Тя минава през сключването на многомилионни договори с руснаците, но МО се надява част от ремонтите да се правят в български заводи.

За целта обаче фирмите производители трябва да предоставят необходимите лицензи.

Правителството разчита на руски лицензи, за да задвижи и наскоро национализирания завод "Авионамс". Миналата година МО дори допусна възможност да ремонтира в него изтребителите МиГ 29, но в крайна сметка подписа нов договор с руснаците и това едва ли ще се случи на този етап.

Каракачанов коментира още, че не вижда проблем във визитата на президента Румен Радев в Русия въпреки обтегнатите ѝ отношения с ЕС и НАТО.

"Няма да е първият държавен глава от ЕС, който посещава Москва", каза той.

Радев ще бъде придружен и от правителствена делегация, но към момента няма официална информация кои министри ще влязат в нея.

Визитата на българския президент Румен Радев в Русия се очаква да бъде на 21 и 22 май по повод честванията на Дните на славянската писменост и култура.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?