Каракачанов: Гетата са развъдник на неграмотност и престъпност, ще бъдат премахнати

Каракачанов: Гетата са развъдник на неграмотност и престъпност, ще бъдат премахнати

"Не може в XXI век, в правова страна като България, да съществуват две държави. Едната е тази за хората, които са принудени да спазват законите, да си плащат данъците, да учат, да си търсят работа, а другата е България на онези несоциализирани части от циганското население, които смятат, че имат само права, а нямат никакви задължения."

Това казва вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в интервю за агенция "Фокус" по повод изготвената от него Концепция за решаване на проблема с "несоциализираните цигански групи".

Той добавя, че въвеждането на общ таван на социалните помощи е една от приоритетните точки, защото е недопустимо да се вземат помощи за трайно безработен, за детски надбавки и средства по ТЕЛК-ове.

Ще бъде въведено и задължително образование за ромите, казва вицепремиерът и министър на отбраната.

"Гетата са един развъдник на неграмотност, престъпност, проституция, наркотици, ниска култура и ниски хигиенни условия. Гетата трябва да бъдат премахнати и там, където общините предоставят на представителите на циганската общност земи, за да могат те да си построят жилища, това строителство да става с тяхно участие, тоест с участието на самите бъдещи собственици. А не да получават нещо наготово, което след това ще разрушават. Също така задължително изграждане на трудови навици, изграждане на центрове, в които тези хора, които са пропуснали да ходят на училище и не са придобили никакви професионални и трудови навици, да могат по тези програми по социализиране, по които се отделят огромни пари, да отидат там и да се научат на някаква професия, за да работят", разяснява Каракачанов коцепцията си.

По отношение на високата раждаемост ще се въведат стимули за грамотната раждаемост, за да може да се ограничи маргиналната, казва вицепремиерът.

Той уточнява, че създаденият документ е само концепция. След две седмици, времето в което хората ще имат възможност се запознаят с нея, ако има допълнителни идеи, те ще бъдат взети предвид, разяснява Каракачанов.

След това документът ще бъде внесен за разглеждане в Министерския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?