Каракачанов: И на границата, и в управляващата коалиция нещата са спокойни

Каракачанов: И на границата, и в управляващата коалиция нещата са спокойни

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов определи ситуацията на границата с Турция като спокойна, като по думите му същото може да се каже и за управляващата коалиция.

”Когато нещата в една коалиция се случват, ластикът не се опъва. Моите реакции бяха насочени към липсата на чуваемост от страна на правителството, тъй като се случваше месеци наред... Към момента и на границата между България и Турция, и в управляващата коалиция нещата са спокойни“, коментира Каракачанов в неделя пред БНР.

През седмицата Каракачанов изрази раздразнение по повод показния арест на шефката на Басейновата дирекция "Източнобеломорски район" Цветелина Кънева, която е кадър на ВМРО.

Във вторник Каракачанов се срещна с премиера Бойко Борисов, за да му каже, че "така повече не може да се продължава - при възникване на каквото и да било обществено напрежение да се удря някой от коалиционните партньори". Недоволството на Каракачанов е провокирано от факта, че поредно назначение на партията му попада в ареста, след като в началото на годината бе задържан и доскорошният екоминистър Нено Димов. На срещата си с Борисов Каракачанов заявил, че ”един ластик като се опъва, опъва и се къса накрая. А като се скъса е трудно да го вържеш". 

Сега обаче по думите на Каракачанов отношенията в коалицията са изгладени.

”По българо-турската граница няма движение и няма преминал нито един нелегален имигрант. Няма провокации и не се налага засега да се вземат мобилизационни мерки за изпращане на място на военнослужещи... В един участък обаче близо до Свиленград – при турско-гръцката граница, има напрежение, което ескалира. Около Одрин има събрани около 5000 нелегални имигранти. Органите са в готовност и ще реагираме, ако подобни групи мигранти се пренасочат към нас“, каза Каракачанов.

Той съобщи, че е разпоредил на представителите на въоръжените сили недопускане на преминаване на българската граница: ”Българският войник не ходи на мисии или не изпълнява задачи със сопи и със слънчогледи, ще отиде въоръжен. Ще използват оръжие, ако срещу тях се използва оръжие. Има достатъчно средства за възпиране и недопускане на наша територия“.

”Хипотезата, че те могат да влязат, без да ги забележим, не съществува. За разлика отпреди 3-4 години, днес Гранична полиция е оборудвана с най-съвременната техника, включително с термокамери, които хващат движение на повече от 5 км от граничната линия. Армията разполага с безпилотни летателни средства, с които можем до 20 км дълбочина на чужда територия да установим придвижване на хора. Разполагаме с техника, която от 5-6 км различава лицата на хората, какво носят, с какво са облечени, имат ли оръжие“.

Според вицепремиера маршрутите при границата с Гърция, които могат да бъдат атакувани от мигрантите, са в по-удобните части, около Свиленград или при Петрич, където има равни участъци.

"И на двете места сме предприели мерки, има мобилни заграждения, които могат за един час да бъдат разположени. Имайки предвид, че тези хора се движат пеша, в рамките на три часа, в които могат да достигнат границата, вече ще има струпване на жива сила, на мобилни заграждения и на техника“, каза Каракачанов.

Той допълни , че политиката на България е не да изгражда лагери и да ги пълни с хора, които са решили да минават границата нелегално, а е политика на недопускане на преминаване на нашата територия.

Каракачанов каза, че НАТО може да подкрепи Турция в една или друга степен, но не и военно.

”В един конфликт като този в Сирия НАТО не може да изпрати военен контингент. Това е един конфликт на територия на Сирия, в който страните са вплетени от доста дълго време и ситуацията се познава добре. Напрежението в Сирия води до напрежението в Турция“, заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?