Каракачанов: Има 25% шанс сделката за F-16 да се провали

България не е готова да даде повече от 2 млрд. лева, а липсата на кредитна история усложнява поръчката

Красимир Каракачанов, сн. БГНЕС, архив

България не е готова да плати повече от 2 млрд. лева за осем изтребители F-16 Block 70, каза военният министър Красимир Каракачанов в четвъртък.

"Мисля, че това е максимумалната сума, която ние можем да си позволим. Това е максимумът. Няма да режем нито от бройката, нито от способностите", обясни Каракачанов, който бе изслушан по темата от ресорната парламентарна комисия.

Американците сложиха таван на сделката от близо 3 млрд. лева, но военното министерство съобщи, че очаква конкретна оферта от около 2.1 млрд. лева. Източници от военното министерство твърдят, че има възможност при преговорите след това цената да падне още малко.

За да се случи това обаче, ще трябва да се "реже" от предвиденото оборудване и въоръжение, което и на този етап е скромно. Съществува и опция част от съпътстващата техника да бъде купена на следващ етап.

"Винаги има шанс да няма сделка. Ако двете страни не намерят приемлива среда, в която да се срещнат, има такъв шанс. Е, такъв шанс го оценявам на не повече от 25%", коментира Каракачанов.

Той обясни, че сравненията между българската сделка за F-16 и други подобни сделки са изкривени, тъй като ние досега не сме имали търговски отношения във военната област със САЩ.

"Пресмятано е всичко и това е разликата между България и да кажем една Словакия, Тайланд или някоя друга държава. Тъй като до момента те са работили с "Локхийд Мартин" (фирмата производител на F-16 – бел.ред.), имат някаква изградена инфраструктура. Те тези разходи си ги спестяват. За нас това би било първата сделка, т.е. тези разходи трябва да ги направим първоначално", каза Каракачанов.

Словакия купува 14 изтребители F-16 Block 70/72 за 1.8 млрд. долара.

Основен проблем остава схемата, по-която ще бъдат платени изтребителите. В четвъртък Каракачанов не даде ясен отговор на депутатите. Той допусна, че ако трябва самолетите да се плащат наведнъж, каквато е практиката на САЩ, ще се наложи промяна в държавния бюджет.

Засега се обсъжда вариант за държавен заем, но от МО отхвърлят въпросите за плащането с лаконични обяснения, че то е работа на финансовия министър Владислав Горанов.

Източници от преговорния екип обаче обясниха, че липсата на кредитна история, не позволява на България да очаква големи отстъпки и при разплащането.

МО очаква, ако България на по-късен етап закупи още 8 изтребители, да получи по-добри условия от сегашните. Подобни сигнали вече дойдоха от фирмата производител.

Българският парламент отмени първоначалното изискване сделката да не надвишава 1.8 млрд. лева, но с ДДС, а първите машини да бъдат доставени 2 години след подписването.

Българското правителство твърди, че това са параметрите, за които ще настоява и не се търси сделка на всяка цена.

Изборът на САЩ и "Локхийд Мартин" бе остро атакуван от БСП и президента Румен Радев, а евентуална сделка трябва да мине отново през НС. За да я прокара, ГЕРБ отново ще трябва да разчита на ДПС. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?