Каракачанов иска армията да се включи в опазването на обществения ред

Вицепремиерът се обяви и за въвеждане на образователна повинност

Каракачанов иска армията да се включи в опазването на обществения ред

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов поиска във вторник армията да се включи в опазването на обществения ред. Той аргументира идеята си със зачестилите терористични нападения в Европа, след които армията се е включила в охраната на градовете.

"Трябва ли да се случи нещо в България, за да започнем и ние да създаваме това сътрудничество между армия и полиция? Ето, подобни случаи са много добър пример, много добра възможност за това, екипи от специалните сили и от полицията да се сработват, да се опознават, а защо не - ще го предложа на моя колега министъра на вътрешните работи, да провеждат някои съвместни учения, мероприятия, за да може да се реагира, не дай си боже, ако се наложи", коментира Каракачанов пред БНТ.

Преди ден Каракачанов нареди армията да се включи в издирването и ареста на търсен за убийството на съпругата си мъж. От Министерството на отбраната съобщиха, че това става на основание закона, който дава правомощия на въоръжените сили да оказват съдействие на органите за сигурност в борбата им срещу разпространяване на оръжия за масово унищожение, незаконен трафик на оръжие, тероризъм и други.

Възможността армията да участва в опазването на обществения ред и да дублира функциите на полицията ще изисква сериозни законодателни промени. Подобни промени биха довели до възможност армията да бъде изкарвана по улиците за хулигански прояви, протести и други подобни събития.

Каракачанов не за първи път хвърля подобни бомбастични предложения в публичното пространство. Една от любимите му идеи е за връщане на задължителната казарма, за която обаче така и не заработи реално в качеството си на министър.

Армията да пази европредседателството

"На България предстои европредседателство, мерките по защита на обществения ред ще се засилят. Когато ние имаме в армията подготвени специалисти, защо тези хора да не бъдат полезни на обществото?", каза министърът.

Той обясни включването на армията в издирването и задържането на заподозрения за убийството на съпругата си мъж, с това че бил опасен.

"В един такъв случай, когато един човек, който целенасочено извършва подобно убийство, в центъра на град Пещера, след което прави опит да се укрие - между другото, доста хитро действа извършителят. Той не е случаен човек, той е частен охранител, в частна охранителна фирма в Пазарджик, който много добре знае къде са камерите за наблюдение и ги избягва, включително в опитите си да заблуди полицията, като остава колата си до един язовир, имитирайки, че едва ли не се е самоубил в язовира", каза военният министър.

"Мисля че е правилно, защото, оказва се, проблеми с този човек е имало отдавна. Не беше изключено, така както ми докладваха, той да вземе заложници - това не е класическата форма на ревнивец, който убива жена си и посяга на себе си или се предава в полицията. Напротив, той се укрива, и той се укрива хитро. Не беше изключено да се опита в определена ситуация да вземе заложници или да извърши друго престъпление. Така че всяко едно съдействие - какво се очакваше да направя аз? Да кажа: не, не, ние не се бъркаме във вашите работи", посочи Каракачанов.

Той отхвърли резервите към включването на армията с думите, че в България"пишман специалисти по всичко са повече от тези, които се интересуват от реалните проблеми".

Образователна повинност за ромите

Във вторник Каракачанов се обяви и за по-строги мерки срещу ромската престъпност.

”Неграмотността в тази общност е огромна. 206 хиляди деца в България, голямата част от които са циганчета, от 7 до 18-годишна възраст са неграмотни. Дори трябва да въведем образователната повинност, задължително, не ме интересува, че си пропуснал 16 години - връщаш се в училище и учиш”, коментира Каракачанов.

”Един от основните проблеми е изучаването на български език. Няма как да се интегрираш в обществото, когато не знаеш да пишеш и говориш на български език. За какви права говориш, когато няма как да си намериш работа в нормална фирма или предприятие, когато не владееш езика на мнозинството - не можеш да пишеш и да четеш”, допълни той.

”Това са неща, които е крайно време да спрем да ги разглеждаме от една страна с чисто етнически план, а от друга страна да спрем да ги разглеждаме като някакъв проблем, за който някой в Брюксел щял да ни се скара”, посочи Каракачанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България