Каракачанов иска коалиционен съвет по казуса с "царските имоти"

ВМРО предлага царското семейство да ползва имотите, които обаче да останат държавна собственост

ВМРО няма да подкрепи евентуален закон, даващ право на собственост на Симеон Сакскобургготски върху т.нар. "царски имоти" и предлага царското семейство да ползва имотите, но те да останат държавна собственост, заяви лидерът на партията и вицепремиер Красимир Каракачанов в неделя пред БНР. Той допълни, че ВМРО, която е част от управляващата коалиция, иска свикване на коалиционен съвет по казуса.

Не е ясно дали позицията му съгласувана с премиера и ГЕРБ. В понеделник министрите на правосъдието Цецка Цачева и на регионалното развитие Николай Нанков ще обявят решението на работната група на правосъдното министерство, натоварена да намери решение за "царските имоти".

Преди няколко седмици МРРБ поиска двете дела за "Врана" и "Царска Бистрица" да бъдат спрени, докато се намери извънсъдебно решение за "царските имоти", независимо, че държавата спечели делата за други три имота.

Още преди 20 години Конституционният съд излезе със становище, че законът от 1947 г. за отнемане имотите на починалите царе Фердинанд  Първи и Борис Трети е противоконституционен. Това решението на КС обаче няма реститутивен ефект, но на негова база държавата върна имотите на Симеон Сакскобургготски (предимно по времето, докато той беше на власт). От решението на КС до момента не е изработен нов закон.

Според неофициална информация намерението на правителството е да се постигне сделка, така че Сакскобургготски да се откаже от заведените дела в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, тъй като българската държава вероятно ще ги загуби. Причината е, че през 2009 г. парламентът прие мораториум, с който отмени правото на Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза да се разпореждат с реституираното си имущество "до приемането на специален закон", но такъв закон все още няма и поради това наложената забрана е лишена от правни основания. 

Според неофициална информация споразумението, което е предложено на Сакскобургготски е, че той ще запази собствеността си върху двореца "Врана", "Царска Бистрица", къщата в "Баня" и част от горите. За "Ситняково", "Саръгьол" и "Кричим" ще получи парично обезщетение, чийто размер е въпрос на преговори.

Решението, което може да се намери, е царското семейство да ползва имотите, но те да останат държавна собственост, както е бил решен казусът в Гърция и Сърбия, заяви Каракачанов пред БНР.

Според него това, че бившият цар и премиер Сакскобургготски е бил почетен гост в делегацията на Бойко Борисов (част от която беше и Каракачанов) в Саудитска Арабия, не означава, че неговата роля във вземането на решенията в политическия живот се засилва. 

"Саудитска Арабия е монархия и те уважават бивши или настоящи монарси, с които могат да се срещнат. Симеон Сакскобургготски беше гост на делегацията при посещението в Рияд. Всеки един фактор, който може да допринесе, без значение дали е бивш монарх, бивш министър, бивш президент или пък човек с контакти някъде, не трябва да се пропуска. В края на краищата, за добро или за лошо, в тази част на света тези традиции имат своето значение", коментира Красимир Каракачанов пред БНР.

По-рано тази седмица, докато той бе в Саудитска Арабия заедно с премиера, партията му ВМРО излезе с остра позиция срещу "опитите за мълчаливо и лекомислено отстъпване на т.нар. царски имоти на фамилията Сакскобургготски". ВМРО обяви, че вижда опити за "сделка" със Симеон - явно срещу предполагаеми негови международни контакти, които обаче били "доста съмнителни".

В неделя Каракачанов разясни още веднъж позицията си защо Сакскобургготски няма права върху "царските имоти", с изключение на резиденцията в с. Баня, Карловско, върната с акт на пловдивския областен управител Гьока Хаджипетков едва през 2005 г., по времето на правителството на самия Сакскобургготски. В момента никой не оспорва тази реституцията, защото това е единственият имот, за който има неоспорими доказателства, че е платен с лични пари на цар Борис III.

"До 1944-та Симеон е бил цар и на днешната Република Македония. Това са историческите факти. Така че докато той е жив, мисля, че това обръщение (Ваше Величество) е въпрос на възпитание и отношение. Но, оттук нататък това не означава, че ние можем да говорим за престолонаследници и някакви други неща, свързани с някакво наследство, дължащо се при институция, наречена "монархия". Ние сме република. Това е факт и то безспорен факт и той не подлежи на какъвто и да е коментар и на каквото и да е съмнение.

През 2009-та година беше наложен мораториум за разпореждането с тези имоти, тоест те да не могат да бъдат продавани, препродавани или прехвърляни, след което имаше няколко дела. Мисля, че по три от делата има решение на Българския съд на три инстанции, че тези имоти, които са управлявани от Интендантството по време на Царство България, са не частна собственост на Симеон Сакскобургготски или на неговите наследници, или на неговите предшественици, а са държавна собственост. Имаше имоти, които безспорно бяха върнати, тъй като са частна собственост още от времето на неговия дядо - цар Фердинанд", каза Каракачанов пред БНР.

"Аз съм убеден, че националният интерес ще бъде защитен, но този въпрос първо трябва да бъде коментиран, преди да се предприемат действия в една или друга посока. Ако този въпрос не бъде обсъден на коалиционен съвет, аз мога да кажа, че няма да подкрепим такъв закон", повтори той.

Вицепремиерът и министър на отбраната заяви още, че няма причина да се бави ратифицирането на договора с Македония от Народното събрание и това предстои.

Каракачанов коментира още, че по време на посещението на правителствената делегация в Саудитска Арабия не е коментирана темата за продажба на оръжие. Той увери,че България тръгува с оръжие само със страни, които не са в ембарговия списък: "Търговията с оръжие не е била тема. В България практиката е такова оръжие да се изнася за страни, които не са в ембарговите списъци, няма ограничение за тях. Има междуведомствена комисия, през която всеки един лиценз минава, одобрява се или не се одобрява, но за търговия с оръжие не е ставало въпрос. Саудитска Арабия инвестира огромни средства в сигурността си и в противодействие на тероризма и на екстремални идеологии. Мисля, че тук има много голямо поле за сътрудничество. Това, което имаме като предварителна договорка, е между Министерството на вътрешните работи на Саудитска Арабия и МВР на Република България да се подпише един предварителен меморандум и да се установи едно много по-тясно сътрудничество за обмен на информация, обмяна на опит, обучение на кадри".

Още по темата
Още от България

Какво предизвика напрежението и протестите около чумата по дребния добитък?