Каракачанов иска референдум за "джендъра" и гей браковете

Каракачанов иска референдум за "джендъра" и гей браковете

Докато ГЕРБ се опитват да успокоят политическите страсти около Истанбулската конвенция, прехвърляйки топката към Конституционния съд, коалиционният им партньор от "Обединени патриоти" Красимир Каракачнов продължава да подклажда напрежението с нова провокация. В четвъртък той предложи да се организира референдум срещу гей браковете и джендър понятията в правната и образователната система в България.

"Тези въпроси трябва да бъдат цялостно решени и т.нар. Истанбулската конвенция е само повод за допитване до народа. Тя не може да бъде единствена тема на Референдум, който касае бъдещето на моралната, правната и религиозната и националната идентичност на България", заявява вицепремиерът, военен министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов в обръщение до медиите, разпространено от партийния пресцентър на ВМРО.

Каракачанов предлага на национален референдум да бъдат зададени три въпроса:

1. Съгласни ли сте с въвеждането на трети пол, социален пол и джендър идентичност в българското законодателство?
2. Съгласни ли сте да се въведе джендър обучение в българската образователна система?
3. Съгласни ли сте с признаването на еднополови бракове в България?

Каракачанов призова председателите на всички парламентарно представени партии да започнат консултации по въпроса.

"Очевидно е, че обществото в огромната си част категорично отхвърля термини като "социален пол" и политики като "джендър обучение" и т.н. Още по-малко е склонно такива да бъдат допуснати в детските градини, училищата и университетите. От публичния дебат става напълно ясно, че българите не одобряват гей браковете и че има ясни настроения всички тези въпроси да бъдат поставени в тяхната цялост", твърди Каракачанов.

Неговата партия бе първата, която хвърли "бомба" срещу Конвенцията на съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, веднага след приемането ѝ от Министерския съвет. Тогава ВМРО предупреди, че ратифицирането на документа от парламента ще означава, че България ще бъде принудена да приема като бежанци "травестити от Иран", да налага учебни програми за изучаване на хомосексуализъм и травестизъм и създава възможност за налагане на еднополови "бракове". Всички тези манипулации и превратни тълкувания бяха опровергани както от Съвета на Европа, така и от множество български и европейски политици и анализатори, но българският дебат по темата вече беше неспасяемо провален. За това спомогна и острата реторика на БСП срещу конвенцията. Правителството увери, че ще предложи България да ратифицира документа с резерви, което също не помогна.

Социалистите бяха първите, които обявиха плановете си за референдум, който да реши дали България да ратифицира документа. Преди ден БСП обаче реши смени първоначално предложения въпрос :"Подкрепяте ли НС на Република България да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие?" . Редактираният въпрос на БСП е: "Против ли сте НС на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?".

Според Каракачанов тази формулировка може да бъде оспорена в Конституционния съд, тъй като за юридически легитимно се смята официалното название на документа - Конвенцията на съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?