Каракачанов иска втърдяване на тона към ЕС

Можел дори да не допусне европейски компании до военните сделки

снимка БГНЕС
Вицепремиерът и военен министър обяви твърд евроскептичен курс, призовавайки България да втвърди тона към Европейския съюз, който по думите му не ни третирал равнопоставено. 
 
Според него България трябва ясно да постави интересите си пред по-големите страни членки, като ги предупреди, че може и да не подкрепи техни инициативи.
 
Конкретната причини за избухването на Каракачанов са готвените европейски промени за превозвачите, но той се върна чак до затварянето на четирите блока на АЕЦ "Козлодуй" и провала на проекта "Южен поток".
 
В същото време Каракачанов коментира, че България има интерес да развива отношенията си с Русия и трябва да съживи отношенията си с нея в енергетиката и по конкретно по отношение на "Белене".
 
"Крайно време е да излезем от тази приспивна песен и наивен сън, че в Европа ни третират като равни. Без абсолютно никакво основание ни принудиха да закрием първите четири реактора на АЕЦ "Козлодуй”. Фаза две – може да участваме в "Северен поток 2”, а в "Южен поток” не може", каза Каракачанов пред Нова телевизия. 
 
Той все пак отбеляза, че България не може да си позволи да втвърдява тона до степента, в която го направи Великобритания, провеждайки референдум за излизане от ЕС, но набеляза други лостове за действие. 
 
"Когато става въпрос за интересите в Иран, трябва да сме солидарни, когато става дума за българските интереси и шофьори няма нужда да сме солидарни. Трябва да им се каже ясно: това ние го разбираме като удар спрямо българската икономика, така че не очаквайте солидарност, когато се отнася за вашата икономика", каза Каракачанов. 
 
В този стил той допусна дори възможност страните, които не подкрепят българските искания за европейските изисквания за почивките и заплащането на шофьорите, да не получават достъп до предстоящите проекти за модернизация на армията. 
 
"Аз лично много ще се замисля когато става въпрос за компании от тези държави, които днес прецакват нашия бизнес. Защо пък аз ще им помагам на тях да си реализират печалбите в България. Примерно, давам го само като пример", добави Каракачанов. 
 
От изявлението му не стана ясно до колко сериозно приема подобна идея, но със сигурност тя няма да остане незабелязана и, ако Каракачанов предприеме действия в тази посока, ще предизвика остра реакция от европейските ни партньори. 
 
"Ако ние продължаваме да се държим мило и любезно и да ги молим, няма да стане. Световната история не познава случай голяма и силна държава да се е трогнала от воплите и интересите на по-малка страна, освен ако няма интерес за нещо друго”, допълни той. 
 
Десетки хиляди българи ще се преселят в чужбина 
 
Каракачанов обясни, че с промените за превозвачите, България ще загуби както много средства, така и човешки капитал. 
 
"Тук става въпрос за оборот на българските фирми от 14 млрд. лв. годишно. В бюджета на България транспортът е третото перо след енергетиката и туризма. И никой не го интересува това. Целта е много проста – тези 14 млрд. лева да отидат в джобовете на някои външни компании. Когато българските фирми фалират, тези шофьори ще останат на улицата. Тези международни компании ще се опитат да ги пренаемат и така още няколко десетки хиляди българи ще се преселят в чужбина. А това не е добре за България”, каза Каракачанов. 
 
Българските международни превозвачи се притесняват, че новите европейски изисквания https://www.mediapool.bg/natsionalen-tir-protest-provokira-redaktsiya-na-paketa-mobilnost-news279205.html за почивките и заплащането на шофьорите ще ги доведат до фалит. Правителството твърди, че се опитва да постигне промени в пакета "Мобилност" заедно с други страни от района, но не е ясно дали те в крайна сметка ще успеят до прокарат интересите в продължаващия дебат.
 
България да рестартира отношенията си с Русия 
 
България има интерес да развива отношенията си с Русия и трябва да съживим отношенията си в енергетиката и по конкретно по отношение на "Белене". 
 
"Не съм русофил, а български политик, за който българските интереси са над всичко", каза Каракачанов.
 
По думите му голямата опасност за националната сигурност не е Русия, а ислямският радикализъм и тероризмъм, който продължаваме да подценяваме.
 
Каракачанов защити новите военни сделки 
 
Военният министър за пореден път в последните седмици защити готвените три големи проекта в модернизацията на армията – за придобиване на нов тип изтребители, бронирани машини и два патрулни кораби. Те ще излязат общо над 4 млрд. лева. 
 
Модернизацията е част от управленската програма на правителството, каза Каракачанов.
 
Той обаче бе остро критикуван от лидера на партия "Воля" Веселин Марешки, който поиска кабинетът да се откаже от сделките, а средствата да се пренасочат, например, за пенсии. 
 
"Аз съм доктор по международни отношения, а не по психиатрия. Това е глупав популизъм", коментира Каракачанов.
 
Марешки разпозна темата за отбраната през последните седмици след сбирка на крайнодесни европейски партии в Ница и се обяви за провеждането на референдум за излизане на България от НАТО, а на 9 май чества деня на победата на Червения площад в Москва.
 
От "Воля" искат да се спрат проектите за купуване на нов тип изтребители и бронирани машини за общо 3.3 млрд. лева. Те вече минаха през Министерския съвет и предстои да влязат в парламента. Подготвя се и проектът за два нови патрулни кораби, чиято стойност може да достигне 1 млрд. лева.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?