Каракачанов иска забрана за вноса на зарзават

Той предлага държавата да плаща и заплатите на сезонните работници

Каракачанов иска забрана за вноса на зарзават

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов иска държавата временно да спре вноса на плодове и зеленчуци и да плаща 60% и от заплатите на сезонните работници в земеделието.

Той вече е внесъл в правителството предложенията си, но засега не е ясно дали те ще бъдат възприети от кабинета.

Според Каракачанов по предложение на земеделското министерство министърът на икономиката Емил Караниколов трябва да спира вноса и продажбата на зеленчуци и плодове, докато не бъдат изчерпани тези на българските производители.

От БСП побързаха да напомнят на Каракачанов как "Обединените патриоти"са отхвърлили през януари 2019 г. законови предложения на левицата в подкрепа и защита на българските храни. "Днес тези, които гласуваха против предложенията ни, се надпреварват с все по- екзотични идеи, яхнали конюнктурни причини", коментира лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Тя припомня как при обсъждането в пленарна зала на внесения от БСП закон за храните с мерки против двойните стандарти за една и съща стока, продавана в Европа и у нас, ГЕРБ са го отхвърлили, а Патриотите не са го подкрепили.

"Тогава министър Танева е депутат и говори от трибуната против. И ни в клин, ни в ръкав -  депутат от Обединени патриоти прави следното изказване. Цитирам стенограма на НС: "Ние не подкрепяме този законопроект по една много проста причина. Когато правим забрани за вносителите на всяка една държава, не само от Европейския съюз, съответно тази държава може да направи същите изисквания и сертификати за нашите износители. Така че -  ние можем да навредим повече, отколкото да помогнем на българските износители и производители. Затова гласувахме против", посочва Нинова

"Г-н Каракачанов, тангото в политиката не буди естетическа нагласа. А употребата на патриотизма за конюнктурна партийна полза отблъсква.  А в тази тежка ситуация за дребния и среден български производител - отблъсква двойно", допълва тя в разпространено от "Позитано" 20  съобщение.

"Зелен" коридор за земеделците

Каракачанов иска здравният министър Кирил Ананиев да промени заповедите си за извънредното положение, за да осигури "безпрепятствен достъп на транспортните средства, превозващи сезонни земеделски работници до обработваемите селскостопански площи".

Техните транспортни средства трябва да бъдат дезинфекцирани, а работодателите да осигурят лични предпазни средства – ръкавици и маски.

Водачите на транспортните средства със сезонни работници трябва да се легитимират със служебни бележки, съдържащи маршрута и списък на пътниците, издадени от юридически лица.

Каракачанов иска да бъде осигурен и безпрепятствен достъп на хората, притежаващи и обработващи дворни места.

Пропускът през контролно-пропусквателните пунктове да става със служебна бележка, издадена от кметството или общината, в които се намира съответния личен имот.

Държавата да плаща и заплатите на земеделските работници

Социалният министър Деница Сачева пък трябва да разшири обхвата на мярката "60 на 40" в помощ на малкия и средния бизнес, като тази мярка изрично да се прилага за сезонните работници от земеделския сектор.

Toва трябва да става срещу предоставяне на трудов договор от страна на работодателя държавата да поема 60% от трудовото възнаграждение на работника плюс социалните осигуровки.

Освен това Каракачанов настоява министърът на икономиката Емил Караниколов да спира вноса и продажбата на плодове и зеленчуци във времето на сезона на прибиране на българските плодове и зеленчуци до тяхното изчерпване на вътрешния пазар.

"Целта на промените е да подпомогне засаждането, отглеждането и прибирането на земеделската продукция, осигуряваща прехраната на българското население, в условията на обявената пандемия от COVID-19", съобщиха от военното министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?