Каракачанов: Изборът на новите изтребители ще бъде геополитически, а не експертен

Основните оръжейни платформи в армията ни са морално и физически остарели, смята вицепремиерът

Красимир Каракачанов, сн. БГНЕС

"Независимо от старанието, личните качества и компетентността на експертите, от обективността на критериите и методиката за работа, крайното решение за избора на конкретна бойна платформа винаги е било и ще остане политическо. И не само заради това, че ще се похарчи огромен обществен ресурс, а защото при избора на конкретна бойна платформа и конкретна страна, с която да се сключи договор за нейната доставка и поддръжка, ще доминират геостратегически политически мотиви и интереси". Това заявява вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов в интервю за списание "Геополитика".

 

Той посочва още, че ще се съобрази с препоръките на парламента за избора на нови изтребители, но това ще забави проекта.

 

Проектът в момента се доработва в Министерството на отбраната, след като парламентарната проверка установи нередности в подготовката му, довели до елиминирането на офертата на САЩ и Португалия за изтребители втора ръка Ф 16. Според последното изявление на Каракачанов от тази седмица неговото намерение е тепърва да се събират нови оферти от още държави и компании, които досега не са били сред основните играчи.

 

Досега бяха събрани оферти само за нови изтребители "Грипен" и за втора ръка Ф 16 и "Юрофайтър".

 

"Модернизацията на въоръжените сили е основен приоритет за отбраната на страната и от политическа, и от чисто експертна гледна точка. Основните оръжейни платформи и в трите вида въоръжени сили - Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Военноморските сили - са морално и физически остарели. Не покриват изискванията към съвременните способности, с оглед на новите рискове и заплахи. След 14 години в алианса те все още са оперативно несъвместими с оръжейните платформи на нашите съюзници. А поради хроничния финансов недостиг в бюджета за отбрана са в лошо техническо състояние", коментира Каракачанов.

 

Той съобщи по-рано, че вече е подготвен и проектът за закупуване на нови бронирани машини за Сухопътни войски за над 1.2 млрд. лева и предстои да бъде внесен в правителството и парламента за одобрение.

 

Наред с това в напреднала фаза е и проектът за купуване на два нови патрулни кораба за 820 млн. лева.

 

Плановете на правителството са да бъдат реализирани и трите проекта едновременно, като ще се търсят начини за разсроченото им плащане през следващите осем-десет години.

 

В интервюто си Каракачанов казва, че е най-сериозно разтревожен от недостига на военни.

 

"Въпреки усилията ни за набиране и задържане на подготвен личен състав, проблемът с некомплекта от военнослужещи продължава да се задълбочава, като вече достига 20% от щатния състав, а в отделни формирования е и по-висок. Проблемът е особено силно изразен в по-малките и специализирани за конкретна дейност формирования, където броят специалисти е ограничен по длъжностно разписание и липсата дори на един от тях се отразява чувствително на боеспособността. Дефицитът на кадри води до срив в подготовката и загуба на приемственост между поколенията, особено във високотехнологичните военни специалности", посочва Каракачанов.

 

"Наред с ресурсните ограничения и остарялата техника дефицитът на кадри поставя формированията пред сериозни предизвикателства при тяхната подготовка, поддържането на бойна готовност и способности за изпълнение на по-сложни в технологично и тактическо отношение бойни задачи. Остава и рискът от неефективно изпълнение на някои от основните задачи", допълва той.

 

Според него това се дължи основно на допълнителното натоварване на хората, на засиленото текучество на подготвени специалисти, както и на допълнителните задачи по охрана на границата и борбата с тероризма.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?