Каракачанов мисли дали да спре съмнителна военна поръчка за нови самолети

МО иска да купи четири учебни самолета, но ще се проверя дали няма уловки в изискванията

Каракачанов мисли дали да спре съмнителна военна поръчка за нови самолети

Военният министър Красимир Каракачанов обяви, че може да спре поръчката за купуването на четири учебни самолети за над 2.5 млн. лева, ако се потвърдят подозренията, че е нагласена.

"Аз съм разпоредил пълна проверка на подготовката и действията на длъжностните лица от Министерство на отбраната по провеждане на обществената поръчка. Ако се установи, че са допуснати грешки, било неволно или умишлено, а те могат да бъдат само в техническата спецификация, за да предопределят някакъв избор, ще разпоредя прекратяване на обществената поръчка“, каза Каракачанов в рамките на парламентарния контрол.

В същото време обаче той отхвърли, твърдението, че изискваните характеристики отговарят само на един определен самолет.

По думите му самолети с характеристики - колесник с носово колело и габаритни характеристики, посочени в техническата спецификация, се произвеждат от редица производители в различни държави.

Поръчката бе обявена преди повече от месец и е за четири учебни самолета и симулатор. МО планира да сключи рамково споразумение за 48 месеца, в рамките на което да бъдат и обучени 4 инструктори и 20 инженери.

Според депутата от БСП Петър Витанов е под въпрос самата необходимост да се закупува подобно оборудване.

Каракачанов обаче цитира данни на Военновъздушните сили, според които то било необходимо за началното обучение на пилотите.

След като бе пусната поръчката, електронното издание frognews.bg съобщи, позовавайки се на собствени източници, че е нагласена. Техническите спецификации отговаряли само на един конкретен модел самолет.

За подобни практика в МО отдавна има съмнения. Прокуратурата обаче е проверила почти всички големи сделки на ведомството, но така ѝ не е установила някакви значителни нередности.

Военната авиация в момента е на ръба и летят единични машини. В същото време напускат по-малко пилоти и в последните месеци кадровата ситуация е стабилна.

Споделяне

Още по темата

Още от България