Каракачанов нападна евродепутатите, че оказват натиск на България

Вицепремиерът сведе дебата за върховенството на закона у нас до еднополовите бракове

Красимир Каракачанов, сн. БГНЕС, архив

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов нападна евродепутатите, отправили въпроси за върховенството на закона, правата на човека и други системни проблеми у нас. Според него става дума за атака срещу християнството у нас и опит да се узаконят "несъществуващи етнически и всякакви други малцинства, еднополови бракове и разбиване на българските традиции и ценности".

Позицията на Каракачанов идва след дебата за България в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE)  към ЕП и преди темата да влезе в пленарната зала на Европейския парламент. Очаква се евродепутатите да разгледат състоянието на върховенството на закона и демокрацията у нас в пленарна зала на 5 октомври.

"Оказва се системен натиск с всички сили и средства срещу България - като национална държава, срещу християнството у нас - като хилядолетна ценностна система, и срещу българските национални институции - като единствена пречка пред налагането на антинационални и антихристиянски ценности, норми и практики", пише Каракачанов във Фейсбук. 

"Наскоро стана известно, че Комисията по мониторинг (DRMFG) към комисията LIBE в Европейския парламент е изпратила свое писмо с въпроси към българското правителство.

Това писмо с въпроси идва след "закрито" изслушване на няколко печално известни у нас неправителствени организации, сред които отново се нарежда Българският хелзинкски комитет", пише той.

Според него "официално обявен претекст за срещата е "борбата с корупцията" по искане на същите НПО". 

"Оказа се обаче, че зад паравана на "борбата с корупцията" за пореден път е поставен въпросът за "правата на ЛБГТИ хората", "Рома-хората" и "Българо-македонското малцинство" - цитатите са дословен превод от писмото до българското правителство", пише Каракачанов.

Той отбелязва, че се поставя въпросът "защо българското правителство не отчита погрешните интерпретации на Истанбулската конвенция и защо не работи за протекция на жените чрез ратифицирането на конвенцията", както и въпросът за "правата на австралийския гражданин" Джок Полфрийман. 

Всички въпроси се използват като средство за натиск срещу България, посочва Каракачанов.

Според него под паравана на "борбата с корупцията" - една безспорно чувствителна обществена тема - се търси узаконяване на несъществуващи етнически и всякакви други малцинства, еднополови бракове и разбиване на българските традиции и ценности.

"Като председател на ВМРО категорично заявявам, че ръководената от мен политическа формация категорично ще се противопоставя на всяка форма на натиск срещу страната ни и на всеки опит за ерозиране на националната ни идентичност, размиване на християнските ценности и разбиване на традиционното семейство от мъж и жена", пише Красимир Каракачанов. 

Той призовава всички български политически партии да заемат същата ясна и категорична национална позиция, а не да се спотайват пред поредния опит за натиск срещу нашата страна, надявайки се на политически дивиденти с оглед на предстоящите извънредни или редовни парламентарни избори.

Въпросите към България са общо 29 и освен към главния прокурор, са насочени и към премиера, правосъдния министър и правителството като цяло. Те са озаглавени допълнителни въпроси след изслушването за България в групата в ЕП за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права. Тази група е част от комисията ЛИБЕ на Европейския парламент.

Гешев и Борисов бяха поканени за изслушването на 28 август, но и двамата изпратиха заместници. Очевидно отговорите им не са задоволили евродепутатите, но затова сега те пращат допълнителни въпроси.

Междувременно депутати от работната група за медиите в ЕП изпратиха писмо до вътрешния министър Христо Терзийски с призив да започне разследване за побоя срещу българския журналист Димитър Кенаров и други смущаващи случаи по време на протестите. За писмото съобщи румънката Рамона Стругариу ("Обнови Европа").

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?