Каракачанов нареди разчистване на ромските къщи във Войводиново

Циганите станаха изключително нагли, търпимостта се изчерпва, обясни вицепремиерът

снимка БГНЕС

"Циганите в България станаха изключително нагли и търпимостта на българското общество се изчерпа". Това обяви във вторник вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов (ВМРО) по повод криминалния инцидент в село Войводиново отпреди ден. Двама братя от ромски произход пребиха в центъра на селото 33-годишния военнослужещ Валентин Димов, който се намира в болница в тежко състояние. Заради това Каракачанов нареди събаряне на къщите в ромската махала, които са незаконни. Според местната това власт незаконни са на практика всички ромски къщи в селото.

Братята са задържани в ареста за 72 часа, а прокуратурата ще поиска да бъдат оставени в ареста за постоянно.

Красимир Каракачанов коментира, че преди няколко дни е бил пребит полицай, а сега военен и това не може да продължава повече. Той е на посещение във Войводиново, за да обсъди с кмета и областния директор на МВР мерките във връзка с конкретния случай.


Каракачанов пристигна във Войводиново с директора на областната дирекция на МВР-Пловдив ст. комисар Атанас Илков и бригаден генерал Явор Матеев, командир на Специалните сили. Сн. БГНЕС

"Истината е, че трябва да се направи една цялостна програма за решаване на циганския въпрос. Хората не са длъжни да търпят част от населението, което има само права и не иска да разбере, че има и задължения и трябва да спазва закона“, каза Каракачанов.

Според него социалните помощи трябва да се обвържат задължително с образованието и труда. Вицепремиерът обясни, че "България трябва да спре да се съобразява с всякакви чиновници от Брюксел и правозащитници" за решаването на проблема с ромите.

Побоят е заснет с улична камера

Прокуратурата обяви, че 21-годишният Атанас Пакетов и 17-годишният му непълнолетен брат ще бъдат обвинени за нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди. Разследващите разполагат със запис и от улична камера, която е била разположена в близост. От нея отчасти се вижда част от ситуацията в центъра на село Войводиново.

Досега прокуратурата е установила, че военният е бил напсуван от двамата братя, което го е провокирало да спре и да се върне да разговаря с тях. Контактът обаче ескалира и словесните пререкания преминават във физически. На кадрите се вижда първоначален сблъсък, а след това как двамата налагат побой над мъжа.

Братята отричат вина. Тяхната версия е, че военният е ударил шамар на по-големия брат, което е довело до техните ответни действия. На този етап преки свидетели на инцидента от неговото начало няма, но кадрите от камерата ще бъдат приложени като доказателство по делото. Побоят се е случил, когато Валентин Димов се е върнал в селото от ритуала по хвърлянето на кръста в Пловдив.

Очевидци твърдят, че Димов е бил повален внезапно на земята и двамата са започнали да го удрят и ритат в главата. Бащата на двамата братя биячи дошъл на място и се опитал да ги спре, единият му син се обърнал и му казал: "Остави ме да го довърша".

Бащата на пребития военен - Георги Димов каза, че синът му е бил удрян само в главата. Състоянието на 33-годишния Валентин Димов е тежко – счупени скули, нос и спукано тъпанче. Лекарите казават, че трябва да претърпи поне две операции, заяви баща му.

"Нападателите нямат никакво нараняване. Те го повалят на земята. Нищо не си спомня. Ударите са само в главата. Семейство от Сливен и една съседка са му помогнали. Други хора пък са се обадили на МВР и Спешна помощ. На нас ни се обади дъщеря ни. Валентин не е имал възможност да ми се обади. Толкова жестокост защо?! Нямам обяснение", каза Георги Димов пред бТВ.

Майката на Валентин Димов допълва, че синът им не е предизвикал ромите, а просто им е направил забележка. Военнослужещият е участвал в три бойни мисии в Ирак и Афганистан.Заради напрежението в селото има полиция. Сн. БГНЕС

Протести

Случаят предизвика сериозно напрежение в селото. В понеделник вечерта близо 300 души се събраха на протест пред църквата в селото, а след това тръгнаха да си отмъщават на ромите в махалата, но жандармерията успя да спре тълпата. Полицейското присъствие в селото е постоянно. Протестиращите казват, че подобни инциденти са се случвали и преди. Според хора от селото общината покровителства ромското неселение и не предприема необходимите мерки за осигуряване на реда.

Мнозинството от жителите във Войводиново искат събаряне на всички незаконни постройки в ромската махала. Кметът на община Марица Димитър Иванов коментира, че всички къщи в махалата са незакoнни. Той каза, че още във вторник негови служители и полиция ще направят съвместна проверка в цялата ромска махала.

Къщите да се съборят

Във вторник махалата беше празна и в нея се разхождаха само няколко кучета. Красимир Каракачанов нареди постройките, в които живеели 250 души, да бъдат разчистени. Той обяви, че къщите са незаконни, но се застрахова, че ще се събарят, след като това се установи по надлежния ред. Според вицепремиера и лидер на националистическата партия ВМРО общината си е свършила работата, защото е предложила на хората от махалата да си построят домове на 17 парцела, но те не направили нищо.

"Както те не търсят общината, когато правят по една сюрия деца, да бъдат така добри, когато общината им е отделила необходимите парцели да живеят като нормални хора, да поемат ангажимент за себе си и за своите семейства. Така, както го прави всеки един от вас и всеки български гражданин", каза още той.

И продължи: "Има една част от обществото, не знам защо ги наричат роми, да няма римляни тук, която е тотално изтървана и не желае да се интегрира, не желае да работи, не желае да се съобразява с интересите на другите хора, не уважава живота, здравето, имота им и прави, каквото си иска. И това се дължи на факта, че тая част от населението, по-голямата част от това циганско население, живее в незаконни гета, ползва незаконно ток, смята, че не са длъжни да се съобразяват с никого, не желаят да работят, не учат и на практика стават една маргинализирана общност в обществото, която си живее по някакви свои правила на джунглата".

Част от местните искат да се съборят незаконните постройки в ромската махала. Сн. БГНЕС

На въпроса къде ще отидат всичките 250 души през зимата, ако къщите бъдат съборени незабавно, министър Каракачанов отговори: "Вземете си ги у вас".

Кметът на община Марица Димитър Иванов обясни, че онези от тях, които имат някаква регистрация в селото, ще бъдат поети от социалните, които ще им осигурят жилища в пловдивския кв. "Столипиново". Такава регистрация имали стотина души.

Кметът на самото село Войводиново Димитър Тосев не е толкова ентусиазиран за събаряне на къщите. "Не може с една лека ръка да бутнеш къщи, в които живеят над 200 човека", каза Тосев пред БНТ.


Според кмета на селото обаче не може с лека ръка да се оставят без дом 200 души. Сн. БГНЕС

Споделяне

Още по темата

Още от България