Каракачанов не бил давал акъл на Гешев

Красимир Каракачанов, сн. БГНЕС

"Аз акъл на никой не съм давал. Като министър на отбраната издавам заповеди в Министерството на отбраната на моите подчинени", коментира вицепремиерът Красимир Каракачанов пред журналисти във Велико Търново.

Думите му са по повод призива на главния прокурор Иван Гешев към политиците да не дават акъл на прокуратурата. 

"Акъл и съвети мога да дам на дъщеря ми, ако ми ги поиска", каза Каракачанов, цитиран от БТА.

Гешев спомена поименно Каракачанов, но не уточни кой негов коментар визира.

Военният министър от своя страна приветства действията на главния прокурор по отношение на битовата престъпност и изрази надежда това да бъде постоянна политика до края на мандата на главния прокурор.

"Като огледам главния прокурор, с действията, които прави по отношение на битовата престъпност, не мога да не го приветствам, защото аз за тая тема говоря много години, а моите колеги политици не искат да слушат, защото им е неприятно да слушат проблеми", допълни Каракачанов.

Според него Гешев към момента действа правилно.

Каракачанов допълни, че ще се изясни, ако е погрешно разбран от главния прокурор.

Освен това Каракачанов препоръча представителите на институциите да четат Левски.

"От нашите задружни сили зависи дали България ще бъде равна на другите европейски народи. Ако всички четат Левски, и политиката ни ще бъде в час", отбеляза той.

На журналистически въпрос белег на какво е спорът между президент, премиер и главен прокурор, Каракачанов каза, че това е емоция, но е лош знак.

Според него е нужен сериозен разговор, стискане на ръце и формулиране на общи задачи пред всички институции, защото другият вариант е разделение и противопоставяне, което е факт в обществото вече 30 години.

"Има разделение на властите и тогава всеки, според правомощията, които са му дадени, да си гледа работата и да си я върши", каза министърът. "Не използвам армията за политика и докато съм министър, няма да позволя да използват армията за политика", добави Каракачанов.

Той определи случващото се с размяна на реплики, като опит за политическо влияние върху избирателите.

Министърът на отбраната прие почетния караул на НВУ "Васил Левски" във Велико Търново и почете 147-ата годишнина от гибелта на Левски с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола.

По-късно той изнесе лекция, свързана с ролята на Левски в българската история пред курсантите и възпитаниците на висшето училище. 

Споделяне

Още по темата

Още от България