Каракачанов: Не сме говорили за постове дори и помежду си в "Обединени патриоти"

Снимка: БГНЕС

"Не сме настоявали за нищо в момента. Дори такъв разговор между партньорите в "Обединени патриоти" не е воден. Най-важно е да се споразумеем каква работа ще се свърши и след като се разберем какво трябва да се прави ще преценим кой може да го свърши". Това каза пред БНР в четвъртък лидерът на ВМРО и съпредседател на обединените патриоти Красимир Каракачанов. По този начин той отговори на въпрос колко и какви постове са поискали националистите в изпълнителната власт.

По думите му, ако правителството си свърши работата и с действията си удовлетворява очакванията на българското общество, пълният четиригодишен мандат е реалистичен.

"Програмата за управление, която се прави е за четири години и е логично това да бъде упоменато и в самото споразумение", каза Каракачанов.

Няма логика от ГЕРБ да настояват за споразумение с всяка от формациите в "Обединени патриоти" поотделно, уточни още той.

В четвъртък експертна група е обсъждала темата за бюджета и пенсиите, съобщи Красимир Каракачанов и изрази увереност, че компромис за пенсиите ще се намери.

"Трябва да се намери компромис по въпроса, защото пенсиите на българските граждани са изключително ниски. Трябва да се намери решение да се повишат доходите на тази немалка част от населението. Трябва да се намери златната среда, където да се срещнат нашите и техните виждания", каза той.

Каракачанов припомни данни, според които през 1990-а година при 9 млн. население получателите на инвалидни пенсии са били 150 хиляди, а през 2016-а при 7 млн. население те са вече 988 000 и посочи: "За това държавата харчи милиард и 600 милиона. Няма как да ме убедите, че всеки седми гражданин е инвалид. Това е измама, от която се източват социалните фондове. Ето ви ги парите за пенсиите. Разбира се, темата с контрабандата и затягането на данъчната дисциплина. Средства има, стига да има разбиране към проблема.

По темата за битовата престъпност имаме абсолютно пълно съгласие", декларира Каракачанов, според когото по тази важна за патриотите тема още от предишния парламент, ГЕРБ вече има разбиране.

"Битовата престъпност е другият бич, който тормози същите тези възрастни хора, малките населени места, крайните квартали на големите градове. С тази битова престъпност трябва да започне много сериозна борба и сме набелязали мерки. Има абсолютно единомислие", заяви лидерът на ВМРО.

Преговарящите са засегнали и темата за отношението към дребния и средния бизнес и облекчаването на административните пречки.

Темата за мажоритарния вот, въпреки различията, не може да спре разговорите, уточни Каракачанов.

ГЕРБ пое ангажимент за въвеждане на чист мажоритарен вот, за да изпълни волята на над 2 млн. души, гласували в националния референдум на "Шоуто на Слави". "Обединените патриоти" са против такава промяна.

Още по темата
Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: