Каракачанов няма "да хвърля на кучетата" командира на ВВС – главен герой в записа с Радев

Цанко Стойков и Красимир Каракачанов, сн. БГНЕС, архив

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов няма намерение да иска освобождаването на командира на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков, който се оказа главен герой в един от разпространените от прокуратурата записи на СРС-та с участието на президента Румен Радев. Това научи Меdiapool от източници, близки до военния министър.

Oт екипа на Каракачанов коментираха неофициално, че няма как ген. Цанко Стойков да "бъде хвърлен на кучетата" при положение, че е изнесъл най-тежкия проект от модернизацията на армията – закупуването на нови изтребители.

Във военната авиация е смятан за доказан и ценен специалист.
 
Досега нито Каракачанов, нито премиерът Бойко Борисов са коментирали бъдещето на ген. Цанко Стойков.
 
Пред БНТ ген. Стойков отказа да коментира казуса.
 
"Нямам желание да коментирам разпространените от прокуратурата записи", каза той.
 
В разпространите от прокуратурата записи на телефонни разговори се чува как президентът Радев и ген. Стойков обсъждат искането на антикорупционната комисия КПКОНПИ да получи документи за назначаването на Десислава Радева като пиар на ВВС през 2014 г. и ползването от нея на ведомствено жилище.
 
Радев казва на Стойков, че отговорът на ВВС до КПКОНПИ трябва да се съгласува с президентството и командирът се съгласява. "Аз съм дал указания к'вот можем, да не пращаме", казва ген. Стойков.
 
Според специализираната прокуратура тези разговори сочат "съпричастност" на президента към опит да се осуети провеждана от КПКОНПИ проверка.
 
От държавното обвинение уточниха, че записите са част от разследване, в рамките на което са използвани специални разузнавателни средства спрямо командира на ВВС.
 
Засега няма повдигнато обвинение към ген. Цанко Стойков.
 
Смяната на висшите генерали изисква указ от президента, който е и върховен главнокомандващ. Toва налага рокадите да се съгласуват между кабинета и президентството и настоящият казус би бил изпитание за държавния глава. Негово съгласие за освобождаването на ген. Стойков заради оповестените СРС-та би повдигнал въпроса и за неговата отговорност.
 
Цанко Стойков е начело на ВВС от септември 2016 година, като замени на поста Румен Радев, който напусна, за да се кандидатира за президент. Преди това е бил и военен аташе в САЩ.
 
Радев и Стойков се познават от дългата им служба във ВВС.
 
По времето на Стойков бе завършен проектът за придобиването на нови изтребители. България закупи от САЩ изтребители F-16 Block 70 за над 2.1 млрд. лева. Президентът Румен Радев ясно показа, че не приема този избор, който наложи промяна на първоначалния проект, но правителството на Борисов не се съобрази с неговото мнение.
 
Така на практика Стойков придвижи експертно проекта към сделка със САЩ за F-16 въпреки несъгласието на Радев.
 
Миналата година след намеса на прокуратурата бе сменен шефът на военното разузнаване Пламен Ангелов. Той бе обвинен, че заедно с предшественика му Светослав Даскалов са издали над 500 достъпа до класифицирана информация на НАТО и ЕС в нарушение на закона.
 
Първоначално Каракачанов застана зад Ангелов, но в крайно сметка шефът на разузнаването напусна поста.  

Споделяне

Още по темата

Още от България