Каракачанов: Няма да подпишем проекта на ГЕРБ, ако не изпълнят исканията ни

Каракачанов: Няма да подпишем проекта на ГЕРБ, ако не изпълнят исканията ни

Депутатите от ВМРО няма да подпишат проекта за нова конституция, ако тя не бъде съобразена с исканията им, заяви във вторник вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов, който е лидер на партията. Той припомни, че настояват за задължетелно гласуване, но съчетано с образователен ценз; задължителна казарма, семейството да е "само между мъж и жена", гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин, както и президентът да има право на законодателна инициатива и искане на вот на недоверие. 

Каракачанов очаква да има Коалиционен съвет, за да бъдат обсъдени предложенията за нов основен закон: "Очаквам днес да разбера кога ще бъде, но би следвало преди да се говори за събиране на 120 подписа, да има изясняване на позициите, защото аз научих за внасянето на тази конституция буквално два часа преди да бъде обявен проектът. Няма как да гониш 160 гласа, при положение, че ти не си направил никакъв дебат в парламента, който трябва да вземе подобно решение, кой какви идеи има и кои са приемливи и кои - не. Останалото са просто празни приказки".

В сряда е първият работен ден на парламента след лятната ваканция и според предварителните анонси премиерът Борисов ще подаде оставка, ако партията му ГЕРБ няма нужните 120 подписа за внасяне на конституционния проект. Към момента е ясно, че час преди пленарното заседание ГЕРБ ще срещат с "Воля", за да договарят тяхната подкрепа.

Засега обаче ГЕРБ продължават мълчат дали са склонни да изпълнят искането на ВМРО, за да си гарантират техните подписи. Каракачанов каза, че бил чул, че в ГЕРБ не одобряват предложенията на ВМРО, но самият той държи, ако се водят разговори по темата, то да са с аргументи "за" и "против".

От обясненията му се разбра още, че Коалиционен съвет не се е провеждал, въпреки че на него трябва да бъде обсъдена не само идеята за ВНС, но и подадената от министъра на правосъдието Данаил Кирилов оставка.

Попитан дали е готов да отстъпи от част от предложенията, Каракачанов отговори: "Компромисите са хубаво нещо, но те не могат да се правят четири години едностранно от едната страна".

Парламентарни сметки

Тази позиция на ВМРО означава, че ден преди крайния срок, който Борисов сам си постави, той има събрани едва 104 гласа (ГЕРБ и НФСБ) от необходимите 120, за да започне процедурата по евентуално свикване на Велико народно събрание. Депутатите от "Атака" не са казали дали биха се подкрепили, аптекарско-петролния бос Веселин Марешки, който често си мени мнението, засега твърди, че депутатите му няма да подпишат. БСП и ДПС също обявиха, че няма да се подпишат.

По-рано във вторник премиерът изрази убеденост, че ще събере 120-те подписа.

Дори това да стане, изглежда ясно, че до свикване на ВНС няма да се стигне, защото няма как да се съберат необходимите повече от 160 гласа. БСП и ДПС обявиха, че не подкрепят инициативата, а всички останали депутати са 137. Все пак Борисов може да реши да продължи да протака с мотив, че може да убеди отделни депутати от двете партии. Например в края на 2019 г. 27 социалисти подкрепиха избора на бившия главен прокурор Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ, въпреки че партията имаше решение да гласува против.

Каракачанов с идея за референдум за промени в конституцията

Според вицепремиера Каракачанов трябва да има референдум по всички предложения за промени в конституцията, за да стане ясно какво искат хората. Той смята, че е удачно референдумът да е заедно с парламентарните избори: "По време на редовни избори има достатъчно голяма активност. Но дори и да няма 50% гласували, от тези, които са го направили, ще е ясно какво е мнението им".

По думите му, ако предложението за нова конституция и свикване на ВНС не мине, то "продължава да работи парламентът, отиваме на избори и всеки се бори за своите идеи".

Споделяне

Още по темата

Още от България