Каракачанов няма да уволни прочулия се с хитлеристки поздрав служител на МО

Каракачанов няма да уволни прочулия се с хитлеристки поздрав служител на МО

Военният министър Красимир Каракачанов съобщи, че няма да уволни шефа на социалната дирекция в МО Иво Антонов, чиято оставка бе поискана от премиера Бойко Борисов заради снимката на чиновника пред германски танк "Майбах" с протегната за нацистки поздрав ръка.

"Той е служител на Министерство на отбраната от 18 години и няма налагани наказания за периода на тези 18 години. Няма данни той да е изразявал или да изразява екстремистки възгледи", съобщи Каракачанов.

Той мотивира решението си с това, че снимката е от 2014 година, а според Закона за държавния служител дисциплинарните наказания се налагат не по-късно от 2 месеца от откриване на нарушението и не по-късно от 1 година от извършването му.

"Иво Антонов е спечелил доверието на всички военно-патриотични организации в България, не малка част от тях симпатизират и на нас“, заяви Красимир Каракачанов.

"Много активно започнахте да търсите компромати по темата на хора, работещи в това правителство", добави Каракачанов.

Той се обърна към депутатите на БСП и припомни, че бяха публикувани снимки и на секретаря на президента по антикорупционни въпроси Пламен Узунов, на които позира с хитлеристки мустачки и нацистки поздрав, но не е имало реакция от страна на левицата.

Въпреки че Румен Радев осъди безапелационно нацистките "задявки" на кадри на "Патриотичния фронт", той отказа да освободи Узунов и го оправда с това, че е "окарикатурявал" Хитлер.

Така единствената "жертва" на нацистките скандали остана зам.-министърът на регионалното развитие Павел Тенев, който подаде оставка на третия ден след назначението си, когато бе публикувана негова снимка с нацистки поздрав с изпъната ръка край восъчни фигури на нацисти в музея "Гревен" в Париж.

Неговото обяснение (че се е снимал в "подходяща“ на контекста поза с всяка фигура в музея) по същество е точно толкова валидно, колкото и обяснението на Узунов.

Споделяне

Още по темата

Още от България