Каракачанов обеща пред американския бизнес да задвижи проекти за 3.5 млрд. лева

Посланик Ерик Рубин: Отбранителното ни сътрудничество е по-силно от всякога

Красимир Каракачанов, сн. БГНЕС
Военният министър Красимир Каракачанов декларира пред американския бизнес, че правителството ще задвижи едновременно и трите големи проекта от модернизацията на армията – за купуването на нови самолети, кораби и бронирани машини, въпреки че подготовката им е на различен етап и няма планирано финансиране и за трите. 
 
"Амбицията ни е и трите проекта да се движат едновременно и другата ни голяма амбиция е чрез тези проекти за модернизация на българската армия, търсейки партньорите, с които да ги осъществим, да дадем възможност и на българските предприятия в този бранш да участват", заяви Каракачанов по време на българо-американски форум на отбранителната индустрия. 
 
Въпреки изявлението на Каракачанов е малко вероятно да тръгнат едновременно и трите проекта, които се оценяват на обща стойност над 3.5 млрд. лева. Военното министерство тепърва ще събира нови оферти за изтребители, след като проверка на парламента откри нередности в проекта и го върна на МО за поправка. За нови патрулни кораби бе получена само една оферта, която в момента се оценява. Проектът за покупката на бронирани машини е най-назад и тепърва ще се разглежда от правителството. 
 
Идеята на правителството е да търси разсрочено разплащане за много години, за да може да реализира и трите проекта, но засега има предвидено финансиране само за самолетите и корабите. 
 
Трите проекта трябва да бъдат одобрени от Народното събрание, тъй като по закон военните харчове над 100 млн. лева минават през пленарна зала.
 
"Според мен тези проекти трябваше да бъдат задействани поне преди 10 години и вече да са реализирани. На нас се пада тежката, но в същото време отговорна, а и благородна по отношение на сигурността и въоръжените ни сили задача да придвижим напред тези проекти", заяви още министърът. 
 
България обаче много трудно може да си позволи да задвижи и трите проекта, които биха били изпитание и за държави с по-голям брутен вътрешен продукт. По време на първото правителство на ГЕРБ страната ни отказа поръчки по договорите за купуването на вертолети и товарни самолети заради липсата на средства. 
 
"Горд съм да заявя, че отбранителното ни сътрудничество е по-силно от всякога", каза от своя страна посланикът на САЩ в България Ерик Рубин, който даде за пример домакинството на България на широкомащабното учение "Сейбър гардиън", както и други съвместни дейности. 
 
Посланикът добави, че САЩ стоят заедно с България в борбата срещу заплахите на глобалния тероризъм. 
 
Ерик Рубин отбеляза също, че САЩ приветства българските усилия за увеличаване на разходите за отбрана, за да стане страната още по-силен и оперативно съвместим съюзник, както и да покрие ангажиментите, поети от всички съюзници от НАТО на срещите на върха в Уелс и във Варшава.
 
Постигането на целта за 2 процента от БВП за нуждите на отбраната ще изпрати ясен сигнал, че България е подготвена да посрещне предизвикателствата пред сигурността на днешния и утрешния ден, заяви Рубин. 
 
България обаче все още е далеч от тази цел, като военният бюджет се движи през последните години около 1.1 - 1.3% от БВП. 
 
Във форума участват американски и български компании с интерес за индустриално сътрудничество и инвестиции. 
 
Съорганизатори на събитието са МО и Американско-Централноевропейската бизнес асоциация.
Споделяне

Още по темата

Още от България